innerftlogo
  • fb1
  • fb1
  • in
  • yotube

Puutarhat ja Green Care

Ahlmanin puutarha koostuu hyötypuutarhoista ja puistoista Tampereen toimipisteessä.

Tampereella on lisäksi pirkanmaalaisten perinnekasvien kokoelma Perinnepiha, sekä pieni kasvihuone. Tampereella on erikoisuutena yli satavuotias omenatarha, missä kasvaa vahoja lajikkeita, kuten Tsaarin kilpeä ja Kerppolan kesää. Puutarhoja ylläpidetään ja kehitetään opetuskäytön, geenivarojen säilyttämisen, sekä vihreän voiman näkökulmista.

Ahlmanin puutarhat oppimisympäristöinä

Puistot ja hyötypuutarhat ovat ensisijaisesti oppimisympäristöjä. Tampereella puutarha-alan opiskelijat suunnittelevat, rakentavat ja ylläpitävät viheralueita, sekä kasvattavat hedelmiä, marjoja ja muita myyntituotteita. Ahlmanin hyötypuutarhassa tuotettavat omenat ja raparperi jatkojalostetaan Tilameijerissä ja keittiöllä sekä henkilökunnan että opiskelijoiden voimin. Kasvihuoneessa kasvatetaan pienimuotoisesti kesäkukkien ja vihannesten taimia myyntiin. Tuoretuotteena myydään Tilapuodista viinirypäleitä, vadelmia ja karhunvatukkaa. Pienet erät yrttejä, vihanneksia ja marjoja hyödynnetään omilla keittiöillä. Puutarhasta kokkiopiskelijat voivat hakea raaka-aineita ruuanlaittoon ja matkailualan opiskelijat käyttävät viheralueita erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Perinnepiha

Pirkanmaan Perinnepiha on Ahlmanin Tampereen toimipisteen yhteydessä sijaitseva näyttelypuutarha, jossa säilytetään ja esitellään maakunnan perinnekasveja. Puutarhassa on tällä hetkellä noin 200 eri kasvilajia, ja kokoelmaa täydennetään jatkuvasti. Perinnepihan viralliset avajaiset pidettiin vuonna 2014. Kasvien kautta säilytetään arvokasta geeniperintöä tuleville sukupolville: perinnekasvit ovat yleensä helppohoitoisia ja muuntautumiskykyisiä muuttuvissa olosuhteissa. Kaikki kasvit on saatu lahjoituksena pirkanmaalaisilta pihoilta. Jokaisen kasvin tiedot, sekä kasveihin liittyvät muistot ja tarinat on tallennettu. Perinnepiha on kaikille avoin vierailukohde, missä riittää nähtävää varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Lisätietoa perinnepihasta sekä pirkanmaalaisesta puutarhakulttuurista.

Ahlmanin Green Care

Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämälaatua. Ahlmanin toimipisteiden vehreät ympäristöt lähellä kaupunkikeskuksia tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet Green care –palveluiden kouluttamiseen ja toteuttamiseen. Perinnepiha on suosittu vierailukohde esimerkiksi lähialueiden päiväkotiryhmille sekä vanhusryhmille. Perinnepihalle on kehitetty erilaisia vihreää voimaa hyödyntäviä opastuspaketteja ja itsenäisesti toteutettavia harjoituksia. Kaikki Ahlmanin viheralueet pyritään aikaa myöten saamaan tavalla tai toisella Green Care käyttöön paitsi omille opiskelijoille ja henkilökunnalle, myös muille alueen käyttäjille. Alueiden kehittäminen vihreän voiman näkökulmasta edistää myös luonnon monimuotoisuuden lisääntymistä.