innerftlogo
  • fb1
  • fb1
  • in
  • yotube

Medialle

29.05.2019

Ahlmanin suomenkarjahiehot kesätöihin Peltolammin Rukkamäkeen

  • 0

 

Peltolammilla, Rukkamäenpuistolla arvoniityllä jatketaan tänä kesänä laidunnusta Ahlmanin neljän suomenkarjan hiehon voimin. Nuoret naudat vietiin kesälaitumelleen tänään keskiviikkona 29.5.. Rukkamäen arvoniittyä on jo useana kesänä laidunnettu alueen luonnon ja kulttuurimaiseman vaalimiseksi. Ahlmanin hiehot ovat laiduntamassa alueella toista kesää peräkkäin.

Länsisuomenkarjan hiehot Pillike, Puolukka, Peppiina ja Pipsa ovat noin 9–10 kuukauden ikäisiä. Pipsan tunnistaa helposti valkoisesta päästään, muut ovat täysin ruskeita.

Hiehot syövät luonnonlaitumen ruohoja ja pensaita, ja lisäksi ne saavat vettä ja kivennäistä. Eläimiä ei saa ruokkia, jotta ne pysyvät terveinä. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi Oy.  Valvontakierroksella naudat saavat uutta, puhdasta vettä. Lisäksi silmäillään eläinten kunto, tarkastetaan aidat ja poistetaan laitumelta roskat.

Laitumen laidalla on opastaulu, jossa kerrotaan laidunnuksesta, eläinten ruokintakiellosta ja muista käytännöistä. Opastaulusta löytyvät myös eläinten valvojatahon yhteystiedot.

Rukkamäenpuisto on erittäin vanhaa viljelyaluetta yli 200-vuotisen Rukkamäen torpan läheisyydessä. Laidunnuksen ansiosta perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa ja arvokkaan hyönteislajiston elinolosuhteet paranevat. Laidunnuksen myötä lupiini ja jättipalsami ovat hävinneet laitumelta lähes kokonaan.

 

Lisätietoja:
Maatilamestari Harri Ala-Kapee p. 040 758 6658

08.06.2018

Ahlmanin kesä on tehty lähiruokabrunsseista – Katetulla terassilla laajentunut ravintola Anna on avoinna ensimmäistä kesää

Ahlman tarjoilee opiskelun ohella myös ravintola-, kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä. Ahlmanin kesätoiminta on laajentunut Oriveden Opiston Tampereelle muuton myötä. Viime syksynä avattu ravintola Anna on nyt avoinna ensimmäistä kesää.

Ahlmanin ravintoloiden ylpeydenaihe on aina ollut lähiruoka. Käsin tekeminen, kotimaisuus, luomu ja luonnon antimet luovat vahvan perustan laadulle. Annan ruoanlaittofilosofia perustuu paitsi lähiruokaan, myös hävikin minimoimiseen ja improvisointiin. Oman tilan suomenkarja, villiyrtit ja tilameijerin tuotteet näyttelevät isoa roolia Annassa, joka päihittää herkuillaan monet illallispaikat.

 – Käytämme ruoanvalmistuksessa oman tilamme ja lähituottajien tuotteita mahdollisimman paljon. Kaikkien tuotteiden alkuperä on tunnistettavissa. Itse asiassa suurin osa käyttämistä raaka-aineista tulee tästä 100 metrin säteeltä. Tarjoilemme todellista lähiruokaa, kertoo ravintola Annan ravintolapäällikkö Leena Pekkanen ylpeänä.

Tänä kesänä ravintola Anna on saanut lisätilaa kesäterassin verran. 60 paikkaisella, katetulla terassilla kelpaa istuskella ja nauttia antimista kaikilla keleillä. Ravintola Annan kesälistalta löytyy vaihtoehtoja niin pieneen kuin suurempaankin nälkään - laadukkaita juomia unohtamatta. Valikoimassa on mm. luomuviinejä ja kotimaisten pienpanimoiden oluita. Samalla lähialueiden ravintolatarjonta laajenee. Enää ei tarvitse lähteä keskustaan terassille, kun laadukas ja kiva paikka löytyy läheltä.

Ahlman on ruokaketjun ja maaseudun kehittäjä

Ahlman on omilla vahvuusalueillaan valtakunnallisesti tunnettu ruokaketjun ja maaseudun yritystoiminnan kehittäjä. Hankesalkusta löytyy lähiruokaa, pienten elintarviketuottajien kilpailukykyä, suomenkarjan tuotteistamista ja -tuotannon kehittämistä sekä Pirkanmaan maaseutualueiden matkailua edistäviä hankkeita.

Ruoan polku lautaselle on lyhyt. Ahlmanin tilalla kasvatetaan karjaa, josta saadaan lihaa ja maitoa. Tilameijerissä oman tilan maito jalostuu hapanmaitotuotteiksi ja juustoiksi, joita myös Annan kokki, Ville Torvinen, käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Tilatuotteet valmistetaan käsityönä pienissä erissä perinteitä vaalien ja aidot raaka-aineet takaavat hienostuneen luonnolliset maut.

Ahlmanin Tilameijerin ylpeys on omassa juustokellarissa kypsynyt sinihomejuusto, Selinin Sininen, jonka pehmeä maku sopii erityisesti herkutteluhetkiin. Sinihomejuusto oli myös virallinen juusto itsenäisyyspäivän satavuotisjuhlavastaanotolla Linnan juhlissa. Juustoja ja muita maitotuotteita myydään Ahlmanin tilapuodin lisäksi Tampereen talousalueen marketeissa ja erikoisliikkeissä valtakunnallisesti.

Ensimmäinen lähiruokabrunssi tarjoillaan lauantaina 9.6. klo 10-14. Toivotamme Teidät tervetulleeksi! Pöytävaraukset Ahlmanin Kartanon myyntipalvelun kautta: kartano@ahlman.fi tai 041-514 4617.

KESÄN AUKIOLOAJAT:

Ravintola Anna:
Lisätiedot ja menut : www.ahlman.fi/ravintola-anna

Ravintola Kapusta
Lisätiedot ja lounaslistat : www.ahlman.fi/opiskelijaravintola-kapusta

Ahlman Tilapuoti
Lisätiedot : http://www.ahlman.fi/tilapuodit-ja-lahiruoka

Majoitus, juhla- ja kokoustilat – Ahlmanin Kartano
kartano@ahlman.fi tai 041-514 4617.
http://www.ahlmaninkartano.fi/

11.04.2018

Suomenkielinen kuvataideopetus palaa Tampereelle Oriveden Opiston myötä

  • 0

Oriveden Opiston maineikas taide- ja pelialan koulutus alkaa elokuussa Tampereella. Ahlmanin kampus tarjoaa muhevan kasvualustan luovalle ajattelulle ja asioiden tekemiselle uudella tavalla. 

 

Oriveden Opiston myötä Ahlman muodostaa laaja-alaisen kulttuurioppilaitoksen, jossa agri-, ruoka-, piha- ja puutarhakulttuuria sekä floristiikkaa täydentävät musiikki, kuvataiteet, luova kirjoittaminen, e-urheilu ja pelinkehitys.

Toiminnan kasvaessa Ahlmanin toimitusjohtaja Timo Jaakkola puhuukin kampuksesta tulevaisuuden osaamispuistona.

–Siirrymme pelikentälle, jossa yhteistyömahdollisuudet myös ulospäin kasvavat. Seuraan mielenkiinnolla, millaisia synergiaetuja, innovaatioita ja ideoita tämä tulevaisuudessa mahdollistaa. Pelipuolen eli eSport-linjan osalta statuksemme tulee vahvistumaan, ja teemme tulevaisuudessa yhteistyötä esimerkiksi urheiluseurojen kanssa, Jaakkola kertoo.

 

Tasokasta kuvataideopetusta ja tulevaisuuden menestystekijöitä

Valokuvataitelija ja taiteen tohtori Juha Suonpään mukaan taiteen ja taideopetuksen tärkeimpiä tehtäviä on kriittinen havainnointi ja ajattelu sekä keskustelunavaukset vaikeidenkin aiheiden suuntaan.

Taiteen tekeminen vaatii aikaa ja kypsymistä eikä siihen ole oikotietä. TAMKin korkea-asteen taideopetuksen muututtua kansainväliseksi on Tampereelle syntynyt lisätilausta suomenkieliselle taideopetukselle.

– Jos korkeatasoinen taidekoulutus tähtää kunnianhimoisesti kansainvälisessä vertailussa kestäviin uusiin teoksiin, edeltää tätä hiljalleen kehittyvä taito nähdä ja tehdä asioita toisin.

Mitä aikaisemmin kypsyminen aloitetaan, sen parempi. Ahlman on tärkeä toimija tuodessaan Tampereelle suomenkielistä kuvataidekoulusta, jonka päälle on hyvä rakentaa jatkopintoja ja kansainvälistä osaamista luovilla aloilla, Suonpää luonnehtii.

Suonpään mukaan toisinajattelu on kaiken luovan toiminnan perusta ja taiteilijan tapa työskennellä. Sama pätee Suomen tulevaisuuteen.

– Olemme pieni kansa, jolla on omaperäinen kulttuuri ja tapa ajatella. Menestyksekkään yritystoiminnan ja elinkeinoelämän perusta on pystyä tekemään asiat toisin kuin muut ja haastaa ympäristöä uusilla, kriittisillä kysymyksillä, Suonpää määrittelee.

 

Toiminta jatkuu, työpaikat ja opetus säilyvät

Ahlmanin kampuksella on positiivinen ja odottava tunnelma. Haku kansanopistolinjoille on käynnissä, samoin uusien opetustilojen saneerauksen loppuunsaattaminen.

– Esimerkiksi taideopetuksen tilat ovat sitä luokkaa, ettei tälle kouluasteelle helposti löydy parempaa mistään, Jaakkola lupaa.

Kun päätös Oriveden Opiston siirtymisestä Tampereelle tehtiin, päätettiin samalla työpaikkojen säilymisestä, opiston tulevaisuuden turvaamisesta sekä opetuksen ja toiminnan kehittämisestä.

– Oriveden Opiston maineikas toiminta jatkuu nyt täällä Tampereella entistä ehompana samojen kouluttajien toimesta, kertoo Jaakkola.  

Iso muutos aikaisempaan on Ahlmanin toiminnan muuttuminen ympärivuotiseksi Oriveden Opiston kesäkurssien myötä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Ravintola Annan, tilapuodin ja kahvilan kesäaukioloa.

– Saamme kampukselle aktiivista toimintaa, jonka toivon houkuttelevan myös tamperelaisia ja lähialueiden ihmisiä. Ravintolan yhteyteen valmistuu kevään aikana myös 60 neliön lasiterassi, johon voi poiketa myös kävely- tai pyörälenkiltä, vinkkaa Timo Jaakkola.

 

 

 

 

 

26.02.2018

Ahlman mukaan Pirkanmaan matkailun kehittämiseen

  • 0

Ahlman on mukana kehittämässä Pirkanmaan matkailuyrittäjien verkostoa. Helmikuussa aloittaneessa hankkeessa verkostoidaan yrittäjiä ja haetaan yhtenäisyyttä sekä näkyvyyttä kotimaan markkinoille. Tiistaina 20.2. järjestettiin Pirkkalan Rantaniityn Juhlatalossa Pure Pirkanmaa - Yritykset edellä -kehittämishankkeen aloitustilaisuus. Tilaisuuteen osallistui matkailualan yrityksiä ympäri Pirkanmaata.

Pure Pirkanmaa – Yritykset edellä eli tuttavallisemmin PuPi-hanke on maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettu kaksivuotinen kehittämishanke, jota Ahlman toteuttaa yhteistyössä Pirkanmaan matkailu ry:n kanssa. Keskeisinä tavoitteina ovat Pirkanmaan matkailuun liittyvien mikroyritysten toiminnan kehittäminen, alueellisen yhteistyön rakentaminen ja vakiinnuttaminen sekä reittien kartoitus. Käytännössä maakunnan matkailulle haetaan yhtenäisyyttä ja näkyvyyttä kotimaan markkinoilla. Hankkeella pyritään lisäämään kiinnostusta alueen matkailuun, lisäämään palveluiden saatavuutta ja laatua sekä kehittämään yritysten välistä yhteistyötä. Maakunnallista kehittämisyhteistyötä rakennetaan yhdessä matkailuyhdistysten sekä muiden matkailuun liittyvien organisaatioiden kuten Ekokumppaneiden ja Visit Tampereen kanssa.

Lue koko tiedote.

15.08.2017

Ahlman mukana Löydä sun juttu-hankkeessa

  • 0

Valmentavan opettajuuden ja oppivan organisaation polkua ammatillisen koulutuksen edelläkävijöiksi.

Ammatillisen koulutuksen reformi astuu voimaan 2018 ja sen tuoma muutos tuulettaa koko ammatillisen koulutuksen. Reformi muuttaa niin tutkintojen rakenteen, rahoituksen, järjestäjärakenteen kuin toteuttamismuodotkin. Ennen kaikkea se haastaa opettajuuden ja opettamisen tavat. Se edellyttää opettajan roolin muuttumista tiedonjakajasta oppimisen ohjaamiseen osaajaksi – valmentavaksi opettajaksi. Opettajan edellytetään toimivan yhteistyössä oppijoiden, opettajatiimin ja ulkoisten kumppaneiden kanssa. Artikkelissa kuvataan valmentavan opettajuuden valmennusmallin prosessia sekä opettajien kokemuksia valmennuksen aikana. Valmennusmalli pilotoitiin osana TAMKin toteuttamaa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa Löydä sun juttu -hanketta.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan tästä

Kirjoittaja: Tarja Tittonen, TtM, lehtori, valmentaja ja projektipäällikkö Löydä sun juttu-hankkeessa, Terveys- ja sosiaalipalvelut, TAMK,  etunimi.sukunimi@tamk.fi

20.09.2016

Lehdistötiedote 20.9.2016

Ahlmanin koulun Säätiön hallitus on kokouksessaan 19.9. päättänyt keskittää Säätiön ammatillisen ja vapaan sivistystyön opetustoiminnan Tampereen kampukselle syksyyn 2018 mennessä. Päätöksen taustalla ovat koulutukseen kohdistuvat rahoitusleikkaukset sekä niistä seuraava tarve tehostaa toimintaa ja leikata kustannuksia. Ratkaisun tavoitteena on mahdollistaa opetustoiminnan jatkuminen aiemmassa laajuudessaan ja turvata henkilöstön työpaikat.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Timo Jaakkola, p. 0400 732 145
hallituksen puheenjohtaja Heidi Tanhua, p. 0400 189 080