innerftlogo
 • twitter
 • facebook
 • LinkedIn
 • youtube

KIRJOITTAJALINJA
"Ahlmanin luovan kirjoittamisen opetus on tasokkaampaa kuin yliopistossa"

 • Koulutusaika
  13.8.2019 - 20.5.2020
 • Lisähaku 13.5. - 28.7.2019
Ahlmanin Kirjoittajalinja

 

Teoria ja tekeminen, keskustelu ja keskittyminen avittavat poikkeuksetta Ahlmanin kirjoittajalinjalaisten taidot uusiin ulottuvuuksiin. Opetus on korkeatasoista ja palaute perusteellista. Useat suomalaiset ammattikirjailijat ovatkin käyneet Ahlmanin vuoden mittaisen kirjoittajalinjan

*******************************

HAKEUTUMINEN
Haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella suoraan oppilaitokseen. Opiskelijavalinta tapahtuu hakemuksen ja ennakkotehtävien perusteella.

Liitä hakemukseen:

 • Viimeisin koulutodistus
 • Lyhyt esittely itsestäsi, aiemmasta kokemuksestasi kirjoittajana ja tavoitteistasi alalla (tiedostomuotona .docx tai .pdf)
 • Tekstinäyte (ks. ohje alla)

ENNAKKOTEHTÄVÄT
Tekstinäyte:

 • Proosaa ja/tai lyriikkaa
 • Pituus maks. 5 liuskaa
 • Fonttina Times New Roman, fonttikoko 12
 • Riviväli 1,5. Tekstin tasaus molempiin reunoihin
 • Tiedostomuotona .docx tai .pdf

HUOM! Tee ennakkotehtävä(t) valmiiksi ennen hakulomakkeen täyttämistä. Hakemuksen täyttämistä EI voi keskeyttää ja jatkaa myöhemmin.

KOULUTUSPAIKKA
Ahlman, Hallilantie 23, 33820 Tampere

MUUTA
Kansanopiston vuoden kestävien opintolinjojen suorittamisesta saa 6 lisäpistettä hakiessasi yhteishaussa toisen asteen ammatilliseen perustutkintoon.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?
opintotoimisto(at)ahlman.fi

 *******************************

 

Ahlmanin kirjoittajalinja on monipuolinen paketti, joka antaa vankat perusvalmiudet kirjoittamiseen. Ilari Ritakallio tuli linjalle maisterin paperit kädessään. Pääaineena Ilarilla oli yleinen kirjallisuustiede, jonka lisäksi hän suoritti yliopistossa luovan kirjoittamisen aine- ja perusopinnot. Nyt vuorossa on toipumisvuosi – aika, jona hän omistautuu täysin tekstille.

- Olen todella positiivisesti yllättynyt! Luovan kirjoittamisen opetus on tasokkaampaa kuin yliopistossa, Ilari kertoo kokemuksistaan Ahlmanilla.

Kirjoittajakoulutuksen koulutuspäällikkö Reijo Virtanen kertoo, että kaikki opettajat ovat ammattilukijoita, joilla on hallussaan analysoinnin ja palautteen annon taito. Linjalaiset tekevät paljon työtä ja saavat siten myös paljon palautetta.

- Enemmän ja mietitympää kuin kustannusyhtiöiltä. Ja sitä on ilo antaa, koska tekstit ovat niin oivaltavia, Reijo kertoo.

Kirjoittajalinjalaiset ovat keskusteleva, huumorintajuinen porukka. Perjantaisin he kokoontuvat tekstipajaan, jossa kaikki sekä saavat että antavat palautetta.

- Palautteen lisäksi on hyödyllistä kuulla muiden tekstejä ja ottaa vaikutteita kavereiden hyvistä jutuista, Ilari sanoo.

Syyslukukaudella Ilari kirjoitti romaanikäsikirjoituksen ja toista sataa sivua novelleja. Nyt proosasuoni on puristettu hetkeksi tyhjiin ja runot houkuttavat. Ahlmanin kirjoittajalinjalla ei tarvitse lukita itseään tiettyyn tyylilajiin – ja toisaalta sekin on sallittua.

- Lukuvuoden aikana opiskelijat voivat rakentaa työnäytteen valitsemastaan lajityypistä ja saada palautteen, Reijo kertoo arvokkaasta mahdollisuudesta.

Kirjoittajalinjan jälkeen opiskeluja voi jatkaa Ahlmanin Studio Orfeuksessa. Ilari ei vielä tiedä muuta kuin sen, että hän aikoo jatkossakin omistautua kirjoittamiselle.

- Olen löytänyt itsestäni uutta ja kehittynyt paljon, kun olen saanut laittaa mieleni täysin kirjoittamiseen.

Kansanopiston lukuvuosi 2019 - 2020

Lukuvuosi

Opintolinjojen syyslukukausi alkaa 13.8.2019 ja päättyy 20.12.2019.
Kevätlukukausi alkaa 7.1.2020 ja päättyy 20.5.2020.
Syyslukukausi on 18 viikkoa ja kevätlukukausi on 19 viikkoa, yhteensä 37 viikkoa. (Poikkeuksena peli-ala eSport 38 viikkoa.)

Lomat

Syysloma vko 42
Joululoma 21.12.2019 - 6.1.2020
Talviloma vko 9

Opiskelukustannukset

Keskimääräiset opiskelukustannukset/vko:

Opetus
75 €/vko

Ruokailu
Lounas 20 €/vko
Kaikki ruokailut 30 €/vko

Opetus + ruoka + majoitus
135 €/vko. Viikkomaksu sisältää opetuksen ja ruokailut (ma–pe) sekä majoituksen jaetussa 2hh (ma–su).

Lukuvuonna 2019–2020 on 37 opintoviikkoa.

Majoitus

Majoitus jaetussa 2hh.

Huom! Joululoman aikana ei ole majoitusmahdollisuutta. Syys- ja talviloman aikana majoitus lisämaksusta.

Ruokailut

Aamiainen, lounas ja päivällinen (maanantaina ei tarjoilla aamiaista ja perjantaina ei päivällistä).

Materiaali-, instrumentti- ja tulostemaksut

Kirjoittajalinja

 • Materiaalimaksu 100 €/lukuvuosi
 • Kirjoittajalinjan opetukseen sisältyy 7 henkilökohtaista tekstinohjauskertaa/opiskelija/lukuvuosi, joka rahoitetaan osin Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla.
 • Kirjoittajalinjan tekstinohjauksen vapaavalintainen maksullinen lisäohjaus: 120 €/1 tekstinohjaus, sis. 60 min henkilökohtainen ohjaus ja opettajan tekstiarviointi.

Kuvataidelinja

 • Materiaalimaksu 345 €/lukuvuosi

Musiikkilinja

 • Materiaalimaksu 40 €/lukuvuosi
 • Vapaavalintainen maksullinen instrumenttiopetus: yksityisopetus 40 €/45 min (10 tai 20 tunnin paketti), pienryhmäopetus 3 hengen ryhmissä 260 € (20 tunnin paketti).

Opintotuki

Kansanopistossa opiskeleva on oikeutettu saamaan valtion opintotukea. Vähintään 2 kuukauden päätoiminen opiskelu oikeuttaa valtion opintotukeen. Myös 8 viikon mittainen monimuoto-opiskelu oikeuttaa opintotukeen (laajuusvaatimuksena 3 opintoviikkoa/kk). Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistumisen jälkeen. Kansanopiston asuntolassa asuva voi hakea myös asumislisää.

Kela suosittelee sähköistä asiointipalvelua. Täytä opintotukihakemus osoitteessa:

http://www.kela.fi/opintotuki_nain-haet

Tarkemmat tiedot opintotuen myöntämisperusteista saat osoitteesta www.kela.fi

Yhteystiedot

Hallilantie 24
33820 Tampere

Opintotoimisto, puh. 010 338 2244
opintotoimisto@ahlman.fi

Koulutusinfo

Kirjoittajalinja
 

Pääsyvaatimukset:

18 vuoden ikä

Opiskelijavalinta ennakkotehtävän perusteella

#ahlmankirjoittaja