innerftlogo
 • fb1
 • fb1
 • in
 • yotube

Uutiset

 

29.05.2019

Ahlmanin suomenkarjahiehot kesätöihin Peltolammin Rukkamäkeen

 • 0

 

Peltolammilla, Rukkamäenpuistolla arvoniityllä jatketaan tänä kesänä laidunnusta Ahlmanin neljän suomenkarjan hiehon voimin. Nuoret naudat vietiin kesälaitumelleen tänään keskiviikkona 29.5.. Rukkamäen arvoniittyä on jo useana kesänä laidunnettu alueen luonnon ja kulttuurimaiseman vaalimiseksi. Ahlmanin hiehot ovat laiduntamassa alueella toista kesää peräkkäin.

Länsisuomenkarjan hiehot Pillike, Puolukka, Peppiina ja Pipsa ovat noin 9–10 kuukauden ikäisiä. Pipsan tunnistaa helposti valkoisesta päästään, muut ovat täysin ruskeita.

Hiehot syövät luonnonlaitumen ruohoja ja pensaita, ja lisäksi ne saavat vettä ja kivennäistä. Eläimiä ei saa ruokkia, jotta ne pysyvät terveinä. Eläinten päivittäisestä valvonnasta ja aitauksen ylläpidosta vastaa AH-Toimi Oy.  Valvontakierroksella naudat saavat uutta, puhdasta vettä. Lisäksi silmäillään eläinten kunto, tarkastetaan aidat ja poistetaan laitumelta roskat.

Laitumen laidalla on opastaulu, jossa kerrotaan laidunnuksesta, eläinten ruokintakiellosta ja muista käytännöistä. Opastaulusta löytyvät myös eläinten valvojatahon yhteystiedot.

Rukkamäenpuisto on erittäin vanhaa viljelyaluetta yli 200-vuotisen Rukkamäen torpan läheisyydessä. Laidunnuksen ansiosta perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa ja arvokkaan hyönteislajiston elinolosuhteet paranevat. Laidunnuksen myötä lupiini ja jättipalsami ovat hävinneet laitumelta lähes kokonaan.

 

Lisätietoja:
Maatilamestari Harri Ala-Kapee p. 040 758 6658

06.05.2019

Ahlmanin ravintola-alan opiskelijoiden suunnittelemalla ja toteuttamalla kevätbrunssilla maistellaan luonnon omia villiyrttejä!

 • 0

Lauantaina 25.5.2019 Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston ravintola Annan kevätbrunssilla tarjoillaan lähiruokaa, kun ravintola-alan opiskelijoiden Teemu Höllin ja Sergei Voloshchukin lähiympäristöstä sekä puutarhasta keräämät yritit maustavat tarjolla olevia ruokia. Mauissa pääsee tutustumaan muun muassa kevään ja kesän ensimmäisinä kukkiviin kasveihin sekä  kuivattuihin yrtteihin.

 

Ahlmanilla pyritään käyttämään lähituotteita sekä luomua ruoan valmistuksessa ja tähän periaatteeseen villiyrtit sopivat paremmin kuin hyvin. Keväällä opiskelijoille järjestetään kasvien tunnistamista ja keräämistä sisältäviä villiyrttikursseja. Kevät on aika, kun uuden sadon tuotteet alkavat valmistua, joten brunssin teemaksi yrtit päätyivät lähes luonnollista tietä. Toinen villiyrttien sesonki ajoittuu syksylle, jolloin luonnossa on tarjolla kattaus eri kasveja.

 

Pöytävaraukset onnistuvat ravintola Annan kautta sähköpostitse ravintola.anna@ahlman.fi tai puhelimitse 050-354 1787.

 

Aika: Lauantai 25.5.2019 klo 11-14

Paikka: Ahlman, Hallilantie 24, 33820 TAMPERE

 

01.04.2019

Suomenkarjan harvinainen väriyhdistelmä löytyi Teiskosta!

Seepra_Ahlman

 

Ahlmanin geenipankkikarjaan saatiin harvinainen ja mittaamattoman arvokas lisäys, kun kadoksissa ollut sukulinja löytyi pieneltä Ylä-Leveen tilalta Tampereen Teiskosta maanantaina.

Ahlmanin suomenkarjan elävään geenipankkiin saatiin uuden löydön myötä lisää erikoisen uhanalaisia värigeenejä ja siitä on hyvin innoissaan myös Ahlmanin maatilamestari Harri Ala-Kapee.

”Tämä on hyvin harvinainen ja herkkä väri ja loistava löydös, joka tuo arvokkaan lisän uhanalaiseen kantaan. Lässystä toivotaan monta vasikkaa. Pitkän jalostustyön tuloksena pyrimme saamaan väriyhdistelmän myös maitoon”, Harri Ala-Kapee suunnittelee.

Ahlmanilla on suuria suunnitelmia uuden Lässy-lehmän suhteen.  Lässystä lypsettävästä maidosta aiotaan valmistaa ainakin herkullista lakritsi-jäätelöä, joka sopii myös kaikille allergikoille, kertoo toimitusjohtaja Timo Jaakkola. 

Lässy-lehmästä kuulet varmasti lisää toukokuun laidunkauden avajaisissa, josta tiedotetaan lisää kuukauden kuluttua!

30.08.2018

Oriveden Opiston ja Ahlmanin yhdistyminen tuottaa tulosta – opiskelijoita ennätysmäärä

Oriveden Opiston opetuksen siirtyminen Ahlmanin kampukselle Tampereelle on tuonut opiston kulttuuri- ja pelialan linjoille ennätysmäärän hakijoita. Ahlmanin Säätiön hallitustyötä vahvistamaan on nimitetty Komediateatterin johtaja Panu Raipia.

 

Maineikkaan Oriveden Opiston koulutus on alkanut elokuussa Ahlmanin kampuksella Tampereella. Vuoden kestävillä linjoilla voi opiskella musiikkia, kirjoittamista, kuvataiteita sekä peliteknologiaa.

Opistojen yhdistämisen eteen tehty kova työ palkitaan nyt: Taide- ja pelialan linjoille tuli kevään ja kesän 2018 haussa ennätysmäärä hakijoita. Tämän myötä opiskelupaikkoja on lisätty ja otettu sisään edeltäviä vuosia enemmän opiskelijoita.

Kaksin- ja kolminkertaiset hakijaluvut yllättivät positiivisesti ja vastaavat osaltaan Ahlmanin kehitystavoitteita.
– Lukuisat ihmiset ovat antaneet täyden työpanoksensa opetuksen siirtyessä Ahlmanin kampukselle ja tämä työ kantaa nyt hedelmää. On hienoa olla mahdollistamassa opistojen jatkumoa, kertoo toimitusjohtaja Timo Jaakkola.

Kun päätös Oriveden Opiston siirtymisestä Tampereelle tehtiin, päätettiin samalla työpaikkojen säilymisestä, opiston tulevaisuuden turvaamisesta sekä opetuksen ja toiminnan kehittämisestä.

Panu Raipia vahvistamaan hallitustyöskentelyä

Kulttuuripuoleen on panostettu myös Ahlmanin koulun Säätiön hallituksessa nimittämällä
hallituksen uudeksi jäseneksi Panu Raipia.

Komediateatterin johtaja Panu Raipia on teatteritaiteen moniottelija ja vahva kulttuurivaikuttaja Pirkanmaalla. Hallinnollisten töiden lisäksi hän toimii näyttelijänä, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Hän on myös Suomen Teatteriopiston rehtori.
Koulutukseltaan Raipia on kasvatustieteen maisteri sekä ilmaisutaidon opettaja.

Lisäksi Raipia on kokenut hallitusammattilainen, mikä on luovien alojen toimijoiden joukossa harvinaisempaa.
– Ahlman on iso ja mielenkiintoinen toimija ja uskon että minulla on annettavaa hallitustyöskentelylle. Olen kulttuuripuolen asiantuntija ja toiminut myös ravintoloitsijana ja yrittäjänä. Lisäksi oppilaitostyöskentely on minulle varsin tuttua, toiminnan alkua kiinnostuneena odottava Raipia kertoo.

 

 

22.08.2018

Kesä jatkuu Ravintola Annan terassilla!

 • 0

Ravintola Annan sai uuden lasitetun, hulppean terassin ja sen vetovoimaa onkin testattu nyt koko kesä. Ruoka- ja juomatarjoilu ulkoilmaan on osoittautunut selkeäksi suosikiksi Annan asiakkaiden keskuudesta. Terassi on lämmin ja suojaisa, kauniilla miljööllä ympäröity kokonaisuus. Kesä jatkuukin nyt Annan terassilla! Terassilla voit ruokailla itse, tai järjestää syysillanvieton, tyhypäivää tai muita juhlia. Ota kesästä kaikki irti ja jatka sitä vielä pitkään! Myyntipalvelumme räätälöi juuri sinulle sopivan kokonaisuuden, ota yhteyttä: kartano@ahlman.fi tai 041-514 4617

22.08.2018

Pikkujoulut myydään nyt!

 • 0

Ahlmanin pikkujouluja varataan jo kovaa vauhtia. Upea kartano-miljöö ja Ravintola Annan kuuluisaksi tulleet lähiruokaherkut ovat pikkujouluille täydellinen alusta. Nopeat syövät hitaat, joten varaa ja varmista juhlasi ajoissa! Joulu on pian täällä!

Tutustu lisää ja ota yhteyttä myyntipalveluumme: http://ahlmaninkartano.fi/pikkujoulut

01.06.2018

Ovi taideopetuksen tulevaisuuteen avattiin Ahlmanin ainutlaatuisissa kuvataidetiloissa

 • 0

Oriveden Opisto Goes Ahlman -kutsuvierastilaisuus järjestettiin kampuksen konehalliin saneeratussa kuvataiteen opetustilassa, Ateljee Värinässä, jota on mittavan satsauksen ja ainutlaatuisen maalaismiljöön takia tituleerattu jopa maan parhaaksi.

Kuvataiteen koulutuspäällikkö Sampsa Virkajärven mukaan korkea konehalli on täydellinen valinta kuvataideopetukseen. Valaistus on työskentelyn kannalta toimiva ja yhtenäistä seinäpintaa riittää. 

– Kuvataideopetus tarvitsee omat tilat ollakseen laadukasta. Koulutusmuoto ei ole halvin mahdollinen ja tilojen monikäyttöisyys vaikuttaa opetuksen laatuun. On todella harvinaista, että kuvataide saa Suomessa näin hyvät tilat, Virkajärvi kiittelee.

Maineikkaiden opistojen yhdistyminen nivoo eri koulutusaloja mielenkiintoisesti yhteen.

– Rajoja rikkovat koulutusalat luovat aina uutta. Toivonkin tänne monia uusia ja ennakkoluulottomia toimintatapoja, Ahlmanin koulun säätiön hallituksen puheenjohtajan Heidi Tanhua totesi avajaispuheessaan.

 

Taidekeskustelua ja lähiruokaa

Taiteen tehtävä on herättää aitoa ja aktiivista dialogia. Ahlman nosti estradille pirkanmaalaisia taidevaikuttajia keskustelemaan taiteen opetuksen tärkeydestä. Yksinkertaisimmillaan taide tarjoaa keskustelijoiden mukaan mielekästä elämää –  bensaa suoniin ja sisältöjä arkeen. Se myös lisää yhteisön ja yksilön hyvinvointia.

Rehtori Taina Eweissin mukaan soten nostaminen mukaan keskusteluun oli tärkeää, sillä taiteen pitää päästä läheisempään yhteistyöhön ympäröivän maailman kanssa.

– Taiteen tulisi kuulua kaikille ja kaikkialle, mutta tämä ei vielä toteudu. Meidän tulee kehittää toimintaamme laajalla mittakaavalla ja monesta näkökulmasta.

Eweiss sanoo olevansa lähitulevaisuuden suhteen kiitollisissa ja odottavissa tunnelmissa.

– Moni sekä Ahlmanin että Oriveden Opiston henkilökunnasta on käyttänyt satoja työtunteja, että kaikki on varmasti valmiina uuden lukuvuoden aloittamiseen. Tulevaisuus tuo mukanaan paljon hyvää, Eweiss tiivistää.

Loppuhuipennuksena vieraita hemmoteltiin lähiruualla. TAMK:n restonomiopiskelija Mira Järvisen suunnitteleman ja kokoaman menun idea oli hankkia kaikki ainesosat läheltä. Suomenkarjahampurilaisten kanssa tarjoillun herkullisen majoneesin kuusenkerkät olikin poimittu kampuksen omista puista. Siemennäkkäri Selinin Sinisestä tehdyllä moussella, jota maustoi raparperi, oli oivallinen makukokonaisuus. Jälkiruokana tarjoiltiin koivumarengilla kuorrutettua juureskakkua sekä pannacottaa mustikkakiilteellä. 

 

 

18.05.2018

Oriveden Opiston musiikkilinja siirtyy Tampereelle

 • 0

Syksyllä Ahlmanin kampuksella aloittavalla musiikkilinjalla on pitkä ja kunniakas perinne musiikin korkealuokkaisena kouluttajana. Syksyllä 40 vuotta täyttävän linjan muutto Tampereelle mahdollistaa monipuolisen yhteistyön alueen muiden musiikkioppilaitosten kanssa.

 

Musiikin opiskelu laajentaa kirjaimellisesti sekä harrastajan että ammattimuusikon urasta haaveilevan skaalaa. Vuoden kestävän musiikkilinjan ensisijaisena kohderyhmänä ovat musiikin ammattiopintoja suunnittelevat. 

– Linjalla on yhtä lailla annettavaa puoliammattimaisesti keikkaileville harrastajamuusikoille ja esimerkiksi biisintekijöille ja säveltäjille, jotka haluavat nostaa tekemisen tason pöytälaatikosta stagelle, koulutuspäällikkö Sami Kainulainen kertoo.

Linja tarjoaa intensiivisen ja luovan ympäristön, jossa musiikin opiskeluun ja tekemiseen voi keskittyä täysipäiväisesti. Opintoja ei rajoita musiikkityyli, instrumentti tai vastakkainasettelu teorian ja käytännön kesken.

Monipuolisen opintokokonaisuuden osa-alueet täydentävät toisiaan. Vuosi sisältää yhteissoittoa, instrumenttitaitoja, musiikin tuntemusta, musiikkiteknologiaa, säveltämistä ja biisintekoa.
– Musiikkia lähestytään monesta kulmasta, mukana ovat niin barokki, EDM kuin latinalaisamerikkalaiset rytmit unohtamatta perinteistä popin, rockin ja jazzin kolminaisuutta, listaa Kainulainen.

Opiskelijat valitaan pääsykokeella.
– Opinnot eivät sovi ihan aloittelijoille, mutta hyvää alkuun päässeille luvassa on hieno ja laaja-alainen kokonaisuus, joka on sovellettavissa kaikkeen musiikin parissa tekemiseen, Kainulainen luonnehtii.

 

Syksyllä toiminnan aloituksesta 40 vuotta

Oriveden Opiston musiikkilinjan toiminta alkoi vuonna 1978. Samoihin aikoihin suomalainen musiikki alkoi saada näkyvyyttä myös ulkomailla. Syksyllä 40 vuotta toimineelta musiikkilinjalta on ponnistanut vuosien saatossa musiikin kovia ammattilaisia

Moni opiston käynyt on päätynyt ammattilaisuralle niin esiintyvinä taiteilijoina, biisintekijöinä ja tuottajina kuin opettajinakin. Esimerkkeinä jazzkitaravelho Teemu Viinikainen, jazzrumpali Teppo Mäkynen, Aikakoneen Sani sekä musiikkilinjan opettajanakin toiminut muusikko ja kapellimestari Jukka Iisakkila.

 

Yhteisöllinen musiikkilinja ponnahduslautana ammattiin

Reetta Taavilalle musiikkilinjalla lukion jälkeen vietetty vuosi antoi itseluottamusta ja kehitti musikaalisia taitoja. Monipuolisen kurssitarjonnan ja ammattitaitoisen opetuksen ohella parasta antia oli linjan tuoma yhteisöllisyys.
– Tiivis vuosi yhdessä samalle asialle omistautuneiden ihmisten kanssa synnyttää luovien projektien lisäksi elinikäistä ystävyyttä. Opisto vahvisti myös sen, että halusin musiikin olevan suuressa roolissa tulevassa ammatissani, kertoo Taavila, joka jatkoi opistolta musiikkipedagogiikan ja musiikkikasvatuksen opintoihin ja toimii nyt pianonsoiton opettajana Virta-opistolla Imatralla.

 

Tampereella yhteistyömahdollisuudet monipuolistuvat

Tampereelle siirtyminen mahdollistaa aiempaa tiiviimmän yhteistyön Tampereen konservatorion, musiikkiopistojen, Tampereen seudun kuorojen ja kulttuurilaitosten sekä TAMK:n kanssa.

Kainulaisen mukaan musiikki on monelle yksilötasolla merkittävä ilmaisukeino ja tapa olla olemassa. Yhteisön ja yhteiskunnan tasolla musiikki osana muuta kulttuuria on myös taloudellisesti merkittävä osa markkinoita.
– Musiikin kuluttaminen on yhteisöllisimmästä ja ekologisimmasta päästä oleva tapa pitää talouden mekanismeja ja verotuloin tuettuja palveluja käynnissä, toteaa Kainulainen.

Oriveden Opiston musiikkilinjan syyslukukausi alkaa 14.8.

 

30.04.2018

Työelämä tarvitsee hyviä kirjoittajia: Asiakirjoittamisen ja luovan kirjoittamisen yhteisenä päämääränä on viestin välittyminen lukijalle

 • 0

Suomessa ollaan erikoisen yhtälön äärellä – työmarkkinoilla kirjoitustaidosta on tullut kovaa valuuttaa, mutta nuorison kirjoitustaito heikkenee.

 

Kirjoittajan lahjat tulevat harvalle annettuna. Ne otetaan haltuun kirjoittamalla, lukemalla ja opiskelemalla kirjoittamista. Hyvä kirjoittaja hallitsee erilaiset tekstityypit ja alustat sekä ymmärtää mitä niiltä vaaditaan. Luovan kirjoittamisen opinnoilla, kuten millä tahansa muullakin kirjoittajakoulutuksella, pääsee tänä päivänä pätemään myös työelämässä, vaikka oma ala olisi ihan toinen.
– Aika on kypsä luovalle kirjoittamiselle ja tarinallisuudelle. Kirjoittamisessa on tärkeää vertaispalaute ja yhteisöllisyys, mikä kehittää myös vuorovaikutustaitoja, kertoo Ahlmanin kirjoittajalinjan vastuuopettaja Hanna Hohtari.

Tampereella kirjoittajakoulutuksen tarjonta lisääntyy Oriveden Opiston koulutustoiminnan siirtyessä Tampereelle.

 

Diginatiivin haasteena puhe- ja kirjakielen erot


Asiakirjoittamisessa ja luovassa kirjoittamisessa yhteisenä päämääränä on viestin välittyminen lukijalle. Kun kirjoittajalle kertyy kokemusta eri tyyppisistä teksteistä, ymmärtää hän tekstityyppien vaatimukset ja osaa vaikuttaa tekstin sävyyn.

Peruskoulu tai sitä seuraava opinahjo ei välttämättä enää anna riittävästi valmiuksia työelämässä tarvittavaan kirjoitustaitoon.

– Nuorille diginatiiveille saattaa olla haastavaa hahmottaa suomen puhe- ja kirjakielen eroja ja milloin puhekieliset ilmaukset eivät olekaan sopivia tekstissä. Myös kielenhuollon säännöt muuttuvat ja elävät ajassa. Kielenhuoltokurssien ohella näkisin että lukiossa olisi tarpeen syventää erilaisten jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavien asiatekstien rakenteiden ja tuottamisen opetusta, Hohtari sanoo.

 

Kirjoittaminen on elintärkeä työelämätaito


Kirjoitustaidon käsite on laajentunut sosiaalisen median ja modernin kommunikoinnin myötä. Kun työ on verkossa, korreloi kirjoittamisen sujuvuus työn sujuvuuden kanssa. Kirjoitustaito on elintärkeä työkalu kommunikoidessamme sähköpostilla ja pikaviesteillä sekä tehdessämme raportteja ja muistioita.
– Hyville kirjoittajille on kysyntää ja he erottuvat edukseen työmarkkinoilla. Automaation myötä suorittava työ vähenee ja asiantuntijatyö lisääntyy. Todellisen asiantuntijan tunnistaa siitä, että hän osaa sanallistaa osaamisensa ja oman alansa selkeästi ja ymmärrettävästi, määrittelee toimittaja ja kirjoituskouluttaja Sanna Sevänen, joka on tiedotusopin koulutuksen lisäksi käynyt erilaisia luovan kirjoittajan koulutuksia.

 

Kasva kirjoittajana

 

Kirjoittaminen vaatii ajatusten jäsentämistä, mikä taas kehittää ajattelutaitoja.
– Tekstin pääasiallinen tarkoitus on saada viesti perille, kommunikoida lukijan kanssa.
Silloin pitää miettiä miten asia kerrotaan niin, että lukija ymmärtää, kiinnostuu ja jaksaa jatkaa eteenpäin, sanoo Sevänen. Sanna Seväsen mielestä mikä tahansa kirjoituskoulutus, joka patistaa ajattelemaan ja jalostamaan ajatuksia niin, että vastaanottaja ymmärtää, on hyväksi.

Luovan kirjoittamisen polku valmistaa hyvin siihen, mistä tällä hetkellä monessa yrityksessä on pulaa eli monipuoliseen sisällön tuottamiseen ja sisältömarkkinointiin.
Jatkossa erilaisten tekstityyppien hallinta kasvattaa kirjoittajan itsetuntoa.
Rutinoitunut kirjoittaja käy uuden tekstin kimppuun ennakkoluulottomammin, paperi tai näyttö ei pelota.
– Samalla tulee hioneeksi omia työskentelytaitojaan ja oppii ymmärtämään, millainen on oma tapa tuottaa tekstiä, Sevänen täsmentää.

 

 

26.04.2018

Ahlmanin viheralan vastuuvalmentaja Susanna Koivusalo on Taitaja 2018, Viherrakentaminen-lajin, lajivastaavana

 • 0

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, Taitaja 2018 järjestetään14.-17.5.2018 Tampereella. Taitaja-kilpailu on virallinen ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu.
Susannan voisi sanoa olevan jo konkari lajivastaavana, eli hän toimii nyt toista kertaa lajivastaavana viherrakentamisen lajissa. Edellisen kerran kilpailujen ollessa Tampereella vuonna 2006, Susanna oli myös lajivastaava. Lisäksi Susanna on toiminut Taitaja-kilpailuissa niin tuomarina kuin valmentajanakin. Viheralan opiskelijamme ovat mukana kilpailun järjestelyissä, toimihenkilöinä sekä koulutusalan esittelijöinä.

Lajikuvauksessa kerrotaan, että viherrakentaminen on tekninen ammattiala, jossa koneiden ja laitteiden lisäksi tärkeänä osana on kasvillisuuden käyttö ja tuntemus. Kilpailutehtävässä voi olla istutuksia, kiveyksiä, portaita sekä monipuolisesti viherrakentamisen erilaisia materiaaleja. Kilpailutehtävä selviää kilpailijoille kisapaikalla.

Taitaja-kilpailuilla on tärkeä rooli ammatillisen koulutuksen ja pedagogiikan kehittämisessä. Opettajan valmennustaitojen kehittymisestä hyötyvät kaikki opiskelijat, eivät vain he, jotka osallistuvat Taitaja-kilpailuihin.

Tärkeää on myös Taitaja-kilpailuissa tehtävä yhteistyö, niin toisten koulutuksen järjestäjien kuin yritystenkin kanssa. Ahlmanin tekemän yhteistyön puutarha- ja viheralan yritysten kanssa on huomattu hyödyttävän oppilaitosta, opiskelijoita ja yhteistyöyrityksiä.

« Edelliset 10