innerftlogo
 • twitter
 • facebook
 • LinkedIn
 • youtube

MUSIIKKILINJA
"Ahlmanin musiikkilinjalle hakeminen oli paras päätökseni kymmeneen vuoteen"

 • Koulutusaika
  13.8.2019 - 20.5.2020
 • Lisähaku 13.5. - 28.7.2019

Ahlman musiikkilinja

Ahlmanin musiikkilinja on vuoden mittainen syväsukellus musiikin maailmaan. Intohimoisille harrastajille se tarjoaa unohtumattoman kokemuksen ja muusikon ammatista haaveileville tuhdit eväät jatkopaikan nappaamiseen. Opiskelijat palaavat vielä vuosien päästä kiittelemään elämänsä parhaasta vuodesta.

Ahlmanin musiikkilinja on yhdistelmä iltaisia soittosessioita, keikkoja, konsertteja, teoriaa, oman tyylinsä löytämistä ja yhteisproggiksia.

- Tajunnan räjäyttävä kokemus, kiteyttää koulutuspäällikkö Sami Kainulainen oppilailtaan kuulemansa arvion opiskeluvuodesta.

Musiikkilinjan opiskelija Richard Mäenpää allekirjoittaa Samin puheet. Hän haki Ahlmanille ystävänsä suosituksesta.

- Olen ympäristöstä, jossa taiteellista ammattia ei pidetty oikeana vaihtoehtona. Niinpä tein töitä varastolla, kunnes riitti. Tänne hakeminen on paras päätökseni kymmeneen vuoteen, Richard iloitsee.

Ensimmäinen yritys hakea pop & jazz -konservatorioon kaatui teoriatiedon puutteeseen. Nyt se puoli on vankistunut huomattavasti. Richard antaa erityismaininnan musiikkilinjan opetussuunnitelmalle.

- Se on kattava ja kokonaisuuden palat ruokkivat toisiaan, mitä pidemmälle menemme.

Osaamista laajentavat myös yhteistyöprojektit kuvataide-, kirjoittaja- ja pelilinjojen kanssa. Oppilaiden käsissä muovautuu niin musiikkiteatteria, lyhytelokuvia kuin äänimaailmoja.

Vastuukouluttaja Kainulainen ponnisti aikoinaan itsekin ammattiopintoihin samaiselta musiikkilinjalta. Pulpetin molemmilla puolilla istuneena hän osaa kertoa linjan isoimmasta voimavarasta: upeasta yhteisöstä, jonka jokaisella jäsenellä on palava halu tehdä musiikkia.

- Täällä saa luoton omaan tekemiseen, kaikki kannustavat omalle tielle. Ja jos omaa tietä ei tiedä, siinäkin saa apua, kitaraa, bassoa, pianoa ja rumpuja soittava Richard vahvistaa.

Richardin suunnitelma on selkeä: ensin pop ja jazz -opintoja Jyväskylässä, sen jälkeen on musiikkipedagogiikan vuoro.

Opettaja tietää, että Ahlmanin musiikkilinjan opit kantavat pitkälle.

- Opiskelijat palaavat vielä kauan jatko-opintojen jälkeen kertomaan, että tämä oli paras vuosi ikinä.

Tutustu myös entisen musiikkilinjalaisen mietteisiin aiheesta tässä YouTube-videossa tai lue opiskelijatarina Studentum.fi -sivustolta.

***********************

HAKEUTUMINEN
Haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella suoraan oppilaitokseen. Opiskelijavalinta tapahtuu hakemuksen ja ennakkotehtävien perusteella.

Liitä hakemukseen:

 • Viimeisin koulutodistus
 • Ennakkotehtävät (ks. ohje alla)

HUOM! Tee ennakkotehtävä(t) valmiiksi ennen hakulomakkeen täyttämistä. Hakemuksen täyttämistä EI voi keskeyttää ja jatkaa myöhemmin.

ENNAKKOTEHTÄVÄ
Ennakkotehtävien tarkoitus on varmistaa, että opiskelijalla on riittävä lähtötaso musiikkilinjan opintoihin. Tärkeimmät kriteerit joita ennakkotehtävien tulee ilmentää ovat musikaalisuus (mm. rytmin ja säveltasojen hahmottaminen) sekä oman instrumentin riittävä hallinta.

Ennakkotehtävät koostuvat kahdesta osiosta:

 • Vapaamuotoinen kirjoitelma (max A4), jossa hakija kertoo musiikillisista aktiviteeteistaan (esim. bändiprojektit), aiemmista musiikkiopinnoistaan sekä tavoitteistaan ja motivaatiostaan musiikkilinjan opintojen suhteen.
 • Soitto- ja laulunäytteet (2 kpl). Mikäli pääinstrumenttisi on jokin muu kuin laulu, toisen on oltava laulunäyte. Tallenteiden tulee olla mahdollisimman hyvin instrumenttiosaamista kuvaavia, dokumenttiluonteisia muokkaamattomia livetaltiointeja. Taustanauhaa tai säestystä saa käyttää, mutta se ei ole välttämätön. Tallenteet lähetetään hakemuksen liitteenä (maks. 10Mt, yleisesti tunnetussa pakatussa tiedostomuodossa, esim. mp3 tai m4a) tai etenkin videon tapauksessa linkkinä YouTubeen tms. suoratoistopalveluun. Mikäli jaat linkin näytteeseen esimerkiksi Google Driven kautta, varmistathan jaetun tiedoston riittävät käyttöoikeudet (lukuoikeus linkin saaneille).

Suositus on, että näytteet taltioidaan esimerkiksi kännykällä, mobiilitallentimella (esim. Zoom H1) tai vastaavalla. Näytteen tulee olla muokkaamaton (poislukien tallenteen alku- ja loppurajaus) ja koostua yhdestä otosta. Tallenteen sisältö eli musiikkiesitys on tärkein, teknisen laadun osalta riittää kunhan soitto-/laulusuoritus kuuluu taltioinnilla selkeästi.

Mikäli et voi liittää taltiointia hakemukseen liitetiedostona, voit lähettää tiedostot sähköpostitse osoitteeseen opintotoimisto(at)ahlman.fi. Kerrothan viestissä selkeästi, että kyseessä on liite hakemukseen – muista laittaa viestiin myös oma nimesi.

KOULUTUSPAIKKA
Ahlman, Hallilantie 23, 33820 Tampere

OPETTAJAT

 • Koulutuspäällikkö Sami Kainulainen, FM, musiikkipedagogi
 • Hanna Lahtinen, musiikkipedagogi

Lisäksi tuntiopettajina toimii suuri joukko muusikoita ja musiikkioppilaitosten opettajia. Lukuvuoden mittaan järjestetään myös erilaisia spesialistien vetämiä workshopeja ja periodeja.

MUUTA
Kansanopiston vuoden kestävien opintolinjojen suorittamisesta saat 6 lisäpistettä, kun haet yhteishaussa toisen asteen ammatilliseen perustutkintoon.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?
opintotoimisto(at)ahlman.fi

 

Kansanopiston lukuvuosi 2019 - 2020

Lukuvuosi

Opintolinjojen syyslukukausi alkaa 13.8.2019 ja päättyy 20.12.2019.
Kevätlukukausi alkaa 7.1.2020 ja päättyy 20.5.2020.
Syyslukukausi on 18 viikkoa ja kevätlukukausi on 19 viikkoa, yhteensä 37 viikkoa. (Poikkeuksena peli-ala eSport 38 viikkoa.)

Lomat

Syysloma vko 42
Joululoma 21.12.2019 - 6.1.2020
Talviloma vko 9

Opiskelukustannukset

Keskimääräiset opiskelukustannukset/vko:

Opetus
75 €/vko

Ruokailu
Lounas 20 €/vko
Kaikki ruokailut 30 €/vko

Opetus + ruoka + majoitus
135 €/vko. Viikkomaksu sisältää opetuksen ja ruokailut (ma–pe) sekä majoituksen jaetussa 2hh (ma–su).

Lukuvuonna 2019–2020 on 37 opintoviikkoa.

Majoitus

Majoitus jaetussa 2hh.

Huom! Joululoman aikana ei ole majoitusmahdollisuutta. Syys- ja talviloman aikana majoitus lisämaksusta.

Ruokailut

Aamiainen, lounas ja päivällinen (maanantaina ei tarjoilla aamiaista ja perjantaina ei päivällistä).

Materiaali-, instrumentti- ja tulostemaksut

Kirjoittajalinja

 • Materiaalimaksu 100 €/lukuvuosi
 • Kirjoittajalinjan opetukseen sisältyy 7 henkilökohtaista tekstinohjauskertaa/opiskelija/lukuvuosi, joka rahoitetaan osin Taiteen edistämiskeskuksen apurahalla.
 • Kirjoittajalinjan tekstinohjauksen vapaavalintainen maksullinen lisäohjaus: 120 €/1 tekstinohjaus, sis. 60 min henkilökohtainen ohjaus ja opettajan tekstiarviointi.

Kuvataidelinja

 • Materiaalimaksu 345 €/lukuvuosi

Musiikkilinja

 • Materiaalimaksu 40 €/lukuvuosi
 • Vapaavalintainen maksullinen instrumenttiopetus: yksityisopetus 40 €/45 min (10 tai 20 tunnin paketti), pienryhmäopetus 3 hengen ryhmissä 260 € (20 tunnin paketti).

Opintotuki

Kansanopistossa opiskeleva on oikeutettu saamaan valtion opintotukea. Vähintään 2 kuukauden päätoiminen opiskelu oikeuttaa valtion opintotukeen. Myös 8 viikon mittainen monimuoto-opiskelu oikeuttaa opintotukeen (laajuusvaatimuksena 3 opintoviikkoa/kk). Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistumisen jälkeen. Kansanopiston asuntolassa asuva voi hakea myös asumislisää.

Kela suosittelee sähköistä asiointipalvelua. Täytä opintotukihakemus osoitteessa:

http://www.kela.fi/opintotuki_nain-haet

Tarkemmat tiedot opintotuen myöntämisperusteista saat osoitteesta www.kela.fi

Yhteystiedot

Hallilantie 24
33820 Tampere

Opintotoimisto, puh. 010 338 2244
opintotoimisto@ahlman.fi

Koulutusinfo

Musiikkilinja

Pääsyvaatimukset

18 vuoden ikä

Opiskelijavalinta ennakkotehtävän perusteella

opiskelija_musiikki.jpg

#ahlmanmusiikki