innerftlogo
  • fb1
  • fb1
  • in
  • yotube

Ahlmanin blogi

29.11.2017

Hyväntekeväisyysprojekti sotiemme veteraaneille

  • 0

100-vuotiasta Suomea juhlittiin tällä viikolla ympäri maan ja koko maailman. Tämä tärkeä juhlapyhä sai meidät Ahlmanilla ajattelemaan sotiemme veteraaneja. Niinpä käynnistimme projektin Tampereen Tammenlehvässä asusteleville veteraaneille. Halusimme piristää kaikkia Heitä, jotka eivät pääse juhlimaan 100-vuotiasta Suomea Tammenlehväkeskuksen ulkopuolelle.

Valmistimme veteraaneille kauniita kukka-asetelmia, jotka voivat koristaa yhteisiä oleskelutiloja itsenäisyyspäivän juhla-aterialla ja näin luoda lisää juhlatunnelmaa. Kunnioittaaksemme veteraanien toiveita sekä Suomen kaikkein kauneinta - luontoa - käytimme kukka-asetelmissamme pääsääntöisesti luonnonmateriaaleja.


Vaikka projekti eteni vauhdilla, pysähdyimme kuitenkin pohtimaan kiitollisuuttamme veteraaneille. Ilman heitä meillä ei olisi näin kaunista ja turvallista kotimaata.

Onnea 100-vuotiaalle, itsenäiselle Suomelle ja kiitokset sotiemme veteraaneille!

Tammenlehväkeskuksen hyväntekeväisyysprojekti saatiin pakettiin, ja kukka-asetelmat on toimitettu odottamaan h-hetkeä.
Lahjoitus vastaanotettiin kiitollisin mielin, ja kosketti meitä tekijöitäkin, että pystyimme tekemään jotain mieluisaa sotiemme veteraaneille.

Projektia luovuttaessa kaiken intoilun ja loppusilauksen keskellä saimme ikuistettua ainoastaan yhden kuvan.Tärkeintä kuitenkin, että saajat olivat tyytyväisiä!
Iso kiitos kuuluu Suomen kukkatarvike Oy:lle, joka lahjoitti tarvitsemamme materiaalin.
17KUKKA/ Noora, Tiina, Jenni, Mira ja Valeria

0 kommenttia
16.10.2017

Oriveden Opiston tutustumiskäynti Ahlmanille

Ahlmanin tilat ovat kauniit ja kiehtovat. Vanhat puutalot ja kaunis pihapiiri yhdistettynä ympärillä olevaan peltoon ja karjan laidunmaahan tuntuu maagiselta, autoteiden keskellä olevalta keitaalta. Bussilla pääsee sutjakkaasti Tampereen keskustaan monipuolisten palvelujen keskelle; hyvä puoli siinä että sijaitsee suuremman kaupungin laidalla. Uusissa tiloissa on modernit ja hyvälaatuiset oppimisympäristöt, ja omalta tilalta tuleva ruoka tuntuu ihastuttavalta ja erityiseltä, kun pääsee näkemään mistä ja miten se oikeasti tuotetaan.

Koulunkäynnin tunnelma ja elämys tulee kuitenkin muuttumaan, kun ei olekaan keskellä pikkukaupungin sydäntä, jossa kolmen ruokakaupan kassat ja kahden baarin baarimikot varmasti tulevat vuoden mittaan tutuiksi. Ahlmanin monipuolisten linjojen takia tiloilla tulee liikkumaan päiväsaikaan paljon niin koulun väkeä kuin ulkopuolisiakin, joten koulun ilmapiiri tulee olemaan erilainen kuin Oriveden tiivishenkinen kotoisuus. Mutta kaikella on puolensa; tutustumalla pieneläinhoitajiin tai matkailualan opiskelijoihin, tulevat kirjoituslinjalaiset tulevat varmasti saamaan paljon uusia näkökulmia ja aiheita joista inspiroitua omassa kirjoittamisessaan.

"Venla / Kirjoittajalinja 2017 - 2018"

     

21.06.2017

Pirkanmaan Perinnepihalla kukkivat akileija, ukonhattu ja syysleimu

  • 2

Pirkanmaan Perinnepiha on aina avoinna

Pirkanmaan Perinnepihalla Ahlmanin pihapiirissä kasvaa vanhoja pirkanmaalaisia kasvikantoja, jotka on saatu lahjoituksina pirkanmaalaisten puutarhaharrastajien pihoilta ja puutarhoista. Vanhojen puutarhakasvien vaaliminen on tärkeää, sillä jokainen vanha kasvikanta voi olla perimältään ainoalaatuinen. Kasveihin liittyy myös muistoja ja tarinoita, jotka kertovat menneiden sukupolvien elämästä ja kokemuksista. Perinnepihalle istutettujen kasvien historia Pirkanmaalla tunnetaan vähintään 1950-luvulle saakka. Perinnepihan kasvien tunnistaminen on helppoa, sillä kasvit on merkitty nimikyltein. Osa kasveista on varustettu ruutukoodilla, jolloin kasveista ja niiden historiasta voi saada lisätietoja mobiililaitteen avulla.

Suurin osa perinnepihan kasveista on koristekasveja, mutta joukossa on myös hyötykasveja sekä kasveja, joita ennen on käytetty lääkekasveina. Perinnepihalla kasvaa myös kivikkokasveja, ruusuja ja hedelmäpuita. Pieneen viherhuoneeseen on kerätty vanhoja pelargonilajikkeita ja hyötykasvitarhan kasvatuslaatikoissa kasvaa maustekasveja ja vihanneksia.

”Yksi niitä tarkoitusperiä, joita voipi pitää erittäin harrastettavina ja joiden saavuttamiseksi pitäisi panna niin monta voimaa kuin mahdollista liikkeelle, on epäilemättä ja kaikella syyllä puutarhaviljelys.”

Näin kirjoitti toisessa numerossaan vuonna 1898 ensimmäinen suomenkielinen puutarha-alan ammattilehti, Puutarha. Tampereen Puutarhaseuran perustaman lehden tavoitteena oli tehdä puutarhaharrastusta tunnetuksi ja edistää sen leviämistä Tampereen seudulla. Pirkanmaalaisen puutarhakulttuurin ensimmäiset askeleet otettiin kuitenkin jo paljon aiemmin. Jo 1700-luvun puolenvälin tienoilla Turun akatemian ’plantaasitirehtööriksi’ nimitetty Pehr Adrian Gadd kokeili satojen hyöty- ja koristekasvien viljelyä kotitilallaan Kaarilan kartanossa Tampereen lähellä. Gadd kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen kasvinviljelyoppaan ja antoi siinä yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa sparisin, rädisin ja ärtskäkin – siis parsan, retiisin ja maa-artisokan – viljelyyn. Myös Perinnepihalla kasvaa vanha ruokaparsan kanta sekä myös raparperia, piparjuurta ja sikuria, jota ennen käytettiin kahvinkorvikkeen valmistamiseen.

Myöhemmin puutarha-alaa Pirkanmaalla kehittivät Tampereen kaupunginpuutarhureiden sekä tehdas- ja kauppapuutarhojen lisäksi monet itseoppineet puutarhaharrastajat. Muun muassa kyröskoskelaisen paperitehtaan insinööri Herman Printz, Visavuorella asunut kuvanveistäjä Emil Wikström ja Hämeenkyrössä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt nobelkirjailija Frans Emil Sillanpää ovat kaikki jättäneet jälkensä pirkanmaalaiseen puutarhakulttuuriin. Suurin osa Perinnepihan kasveista on kuitenkin peräisin pirkanmaalaisten omakotitalojen ja maalaistalojen pihoista, joissa niitä on rakkaudella vaalittu vuosikymmenestä toiseen.

Isotähtiputki on peräisin F. E. Sillanpään nuoruudenkodin puutarhasta.

Pirkanmaan Perinnepiha sijaitsee Ahlmanin ammatti- ja aikuisopiston alueella ja sinne on vapaa pääsy. Tiedustelut ryhmille kartano@ahlman.fi tai 041 514 4617.

2 kommenttia
« Edelliset 3