innerftlogo
 • fb1
 • fb1
 • in
 • yotube

Uutiset

 

30.08.2018

Oriveden Opiston ja Ahlmanin yhdistyminen tuottaa tulosta – opiskelijoita ennätysmäärä

Oriveden Opiston opetuksen siirtyminen Ahlmanin kampukselle Tampereelle on tuonut opiston kulttuuri- ja pelialan linjoille ennätysmäärän hakijoita. Ahlmanin Säätiön hallitustyötä vahvistamaan on nimitetty Komediateatterin johtaja Panu Raipia.

 

Maineikkaan Oriveden Opiston koulutus on alkanut elokuussa Ahlmanin kampuksella Tampereella. Vuoden kestävillä linjoilla voi opiskella musiikkia, kirjoittamista, kuvataiteita sekä peliteknologiaa.

Opistojen yhdistämisen eteen tehty kova työ palkitaan nyt: Taide- ja pelialan linjoille tuli kevään ja kesän 2018 haussa ennätysmäärä hakijoita. Tämän myötä opiskelupaikkoja on lisätty ja otettu sisään edeltäviä vuosia enemmän opiskelijoita.

Kaksin- ja kolminkertaiset hakijaluvut yllättivät positiivisesti ja vastaavat osaltaan Ahlmanin kehitystavoitteita.
– Lukuisat ihmiset ovat antaneet täyden työpanoksensa opetuksen siirtyessä Ahlmanin kampukselle ja tämä työ kantaa nyt hedelmää. On hienoa olla mahdollistamassa opistojen jatkumoa, kertoo toimitusjohtaja Timo Jaakkola.

Kun päätös Oriveden Opiston siirtymisestä Tampereelle tehtiin, päätettiin samalla työpaikkojen säilymisestä, opiston tulevaisuuden turvaamisesta sekä opetuksen ja toiminnan kehittämisestä.

Panu Raipia vahvistamaan hallitustyöskentelyä

Kulttuuripuoleen on panostettu myös Ahlmanin koulun Säätiön hallituksessa nimittämällä
hallituksen uudeksi jäseneksi Panu Raipia.

Komediateatterin johtaja Panu Raipia on teatteritaiteen moniottelija ja vahva kulttuurivaikuttaja Pirkanmaalla. Hallinnollisten töiden lisäksi hän toimii näyttelijänä, ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Hän on myös Suomen Teatteriopiston rehtori.
Koulutukseltaan Raipia on kasvatustieteen maisteri sekä ilmaisutaidon opettaja.

Lisäksi Raipia on kokenut hallitusammattilainen, mikä on luovien alojen toimijoiden joukossa harvinaisempaa.
– Ahlman on iso ja mielenkiintoinen toimija ja uskon että minulla on annettavaa hallitustyöskentelylle. Olen kulttuuripuolen asiantuntija ja toiminut myös ravintoloitsijana ja yrittäjänä. Lisäksi oppilaitostyöskentely on minulle varsin tuttua, toiminnan alkua kiinnostuneena odottava Raipia kertoo.

 

 

22.08.2018

Kesä jatkuu Ravintola Annan terassilla!

 • 0

Ravintola Annan sai uuden lasitetun, hulppean terassin ja sen vetovoimaa onkin testattu nyt koko kesä. Ruoka- ja juomatarjoilu ulkoilmaan on osoittautunut selkeäksi suosikiksi Annan asiakkaiden keskuudesta. Terassi on lämmin ja suojaisa, kauniilla miljööllä ympäröity kokonaisuus. Kesä jatkuukin nyt Annan terassilla! Terassilla voit ruokailla itse, tai järjestää syysillanvieton, tyhypäivää tai muita juhlia. Ota kesästä kaikki irti ja jatka sitä vielä pitkään! Myyntipalvelumme räätälöi juuri sinulle sopivan kokonaisuuden, ota yhteyttä: kartano@ahlman.fi tai 041-514 4617

22.08.2018

Pikkujoulut myydään nyt!

 • 0

Ahlmanin pikkujouluja varataan jo kovaa vauhtia. Upea kartano-miljöö ja Ravintola Annan kuuluisaksi tulleet lähiruokaherkut ovat pikkujouluille täydellinen alusta. Nopeat syövät hitaat, joten varaa ja varmista juhlasi ajoissa! Joulu on pian täällä!

Tutustu lisää ja ota yhteyttä myyntipalveluumme: http://ahlmaninkartano.fi/pikkujoulut

01.06.2018

Ovi taideopetuksen tulevaisuuteen avattiin Ahlmanin ainutlaatuisissa kuvataidetiloissa

 • 0

Oriveden Opisto Goes Ahlman -kutsuvierastilaisuus järjestettiin kampuksen konehalliin saneeratussa kuvataiteen opetustilassa, Ateljee Värinässä, jota on mittavan satsauksen ja ainutlaatuisen maalaismiljöön takia tituleerattu jopa maan parhaaksi.

Kuvataiteen koulutuspäällikkö Sampsa Virkajärven mukaan korkea konehalli on täydellinen valinta kuvataideopetukseen. Valaistus on työskentelyn kannalta toimiva ja yhtenäistä seinäpintaa riittää. 

– Kuvataideopetus tarvitsee omat tilat ollakseen laadukasta. Koulutusmuoto ei ole halvin mahdollinen ja tilojen monikäyttöisyys vaikuttaa opetuksen laatuun. On todella harvinaista, että kuvataide saa Suomessa näin hyvät tilat, Virkajärvi kiittelee.

Maineikkaiden opistojen yhdistyminen nivoo eri koulutusaloja mielenkiintoisesti yhteen.

– Rajoja rikkovat koulutusalat luovat aina uutta. Toivonkin tänne monia uusia ja ennakkoluulottomia toimintatapoja, Ahlmanin koulun säätiön hallituksen puheenjohtajan Heidi Tanhua totesi avajaispuheessaan.

 

Taidekeskustelua ja lähiruokaa

Taiteen tehtävä on herättää aitoa ja aktiivista dialogia. Ahlman nosti estradille pirkanmaalaisia taidevaikuttajia keskustelemaan taiteen opetuksen tärkeydestä. Yksinkertaisimmillaan taide tarjoaa keskustelijoiden mukaan mielekästä elämää –  bensaa suoniin ja sisältöjä arkeen. Se myös lisää yhteisön ja yksilön hyvinvointia.

Rehtori Taina Eweissin mukaan soten nostaminen mukaan keskusteluun oli tärkeää, sillä taiteen pitää päästä läheisempään yhteistyöhön ympäröivän maailman kanssa.

– Taiteen tulisi kuulua kaikille ja kaikkialle, mutta tämä ei vielä toteudu. Meidän tulee kehittää toimintaamme laajalla mittakaavalla ja monesta näkökulmasta.

Eweiss sanoo olevansa lähitulevaisuuden suhteen kiitollisissa ja odottavissa tunnelmissa.

– Moni sekä Ahlmanin että Oriveden Opiston henkilökunnasta on käyttänyt satoja työtunteja, että kaikki on varmasti valmiina uuden lukuvuoden aloittamiseen. Tulevaisuus tuo mukanaan paljon hyvää, Eweiss tiivistää.

Loppuhuipennuksena vieraita hemmoteltiin lähiruualla. TAMK:n restonomiopiskelija Mira Järvisen suunnitteleman ja kokoaman menun idea oli hankkia kaikki ainesosat läheltä. Suomenkarjahampurilaisten kanssa tarjoillun herkullisen majoneesin kuusenkerkät olikin poimittu kampuksen omista puista. Siemennäkkäri Selinin Sinisestä tehdyllä moussella, jota maustoi raparperi, oli oivallinen makukokonaisuus. Jälkiruokana tarjoiltiin koivumarengilla kuorrutettua juureskakkua sekä pannacottaa mustikkakiilteellä. 

 

 

18.05.2018

Oriveden Opiston musiikkilinja siirtyy Tampereelle

 • 0

Syksyllä Ahlmanin kampuksella aloittavalla musiikkilinjalla on pitkä ja kunniakas perinne musiikin korkealuokkaisena kouluttajana. Syksyllä 40 vuotta täyttävän linjan muutto Tampereelle mahdollistaa monipuolisen yhteistyön alueen muiden musiikkioppilaitosten kanssa.

 

Musiikin opiskelu laajentaa kirjaimellisesti sekä harrastajan että ammattimuusikon urasta haaveilevan skaalaa. Vuoden kestävän musiikkilinjan ensisijaisena kohderyhmänä ovat musiikin ammattiopintoja suunnittelevat. 

– Linjalla on yhtä lailla annettavaa puoliammattimaisesti keikkaileville harrastajamuusikoille ja esimerkiksi biisintekijöille ja säveltäjille, jotka haluavat nostaa tekemisen tason pöytälaatikosta stagelle, koulutuspäällikkö Sami Kainulainen kertoo.

Linja tarjoaa intensiivisen ja luovan ympäristön, jossa musiikin opiskeluun ja tekemiseen voi keskittyä täysipäiväisesti. Opintoja ei rajoita musiikkityyli, instrumentti tai vastakkainasettelu teorian ja käytännön kesken.

Monipuolisen opintokokonaisuuden osa-alueet täydentävät toisiaan. Vuosi sisältää yhteissoittoa, instrumenttitaitoja, musiikin tuntemusta, musiikkiteknologiaa, säveltämistä ja biisintekoa.
– Musiikkia lähestytään monesta kulmasta, mukana ovat niin barokki, EDM kuin latinalaisamerikkalaiset rytmit unohtamatta perinteistä popin, rockin ja jazzin kolminaisuutta, listaa Kainulainen.

Opiskelijat valitaan pääsykokeella.
– Opinnot eivät sovi ihan aloittelijoille, mutta hyvää alkuun päässeille luvassa on hieno ja laaja-alainen kokonaisuus, joka on sovellettavissa kaikkeen musiikin parissa tekemiseen, Kainulainen luonnehtii.

 

Syksyllä toiminnan aloituksesta 40 vuotta

Oriveden Opiston musiikkilinjan toiminta alkoi vuonna 1978. Samoihin aikoihin suomalainen musiikki alkoi saada näkyvyyttä myös ulkomailla. Syksyllä 40 vuotta toimineelta musiikkilinjalta on ponnistanut vuosien saatossa musiikin kovia ammattilaisia

Moni opiston käynyt on päätynyt ammattilaisuralle niin esiintyvinä taiteilijoina, biisintekijöinä ja tuottajina kuin opettajinakin. Esimerkkeinä jazzkitaravelho Teemu Viinikainen, jazzrumpali Teppo Mäkynen, Aikakoneen Sani sekä musiikkilinjan opettajanakin toiminut muusikko ja kapellimestari Jukka Iisakkila.

 

Yhteisöllinen musiikkilinja ponnahduslautana ammattiin

Reetta Taavilalle musiikkilinjalla lukion jälkeen vietetty vuosi antoi itseluottamusta ja kehitti musikaalisia taitoja. Monipuolisen kurssitarjonnan ja ammattitaitoisen opetuksen ohella parasta antia oli linjan tuoma yhteisöllisyys.
– Tiivis vuosi yhdessä samalle asialle omistautuneiden ihmisten kanssa synnyttää luovien projektien lisäksi elinikäistä ystävyyttä. Opisto vahvisti myös sen, että halusin musiikin olevan suuressa roolissa tulevassa ammatissani, kertoo Taavila, joka jatkoi opistolta musiikkipedagogiikan ja musiikkikasvatuksen opintoihin ja toimii nyt pianonsoiton opettajana Virta-opistolla Imatralla.

 

Tampereella yhteistyömahdollisuudet monipuolistuvat

Tampereelle siirtyminen mahdollistaa aiempaa tiiviimmän yhteistyön Tampereen konservatorion, musiikkiopistojen, Tampereen seudun kuorojen ja kulttuurilaitosten sekä TAMK:n kanssa.

Kainulaisen mukaan musiikki on monelle yksilötasolla merkittävä ilmaisukeino ja tapa olla olemassa. Yhteisön ja yhteiskunnan tasolla musiikki osana muuta kulttuuria on myös taloudellisesti merkittävä osa markkinoita.
– Musiikin kuluttaminen on yhteisöllisimmästä ja ekologisimmasta päästä oleva tapa pitää talouden mekanismeja ja verotuloin tuettuja palveluja käynnissä, toteaa Kainulainen.

Oriveden Opiston musiikkilinjan syyslukukausi alkaa 14.8.

 

30.04.2018

Työelämä tarvitsee hyviä kirjoittajia: Asiakirjoittamisen ja luovan kirjoittamisen yhteisenä päämääränä on viestin välittyminen lukijalle

 • 0

Suomessa ollaan erikoisen yhtälön äärellä – työmarkkinoilla kirjoitustaidosta on tullut kovaa valuuttaa, mutta nuorison kirjoitustaito heikkenee.

 

Kirjoittajan lahjat tulevat harvalle annettuna. Ne otetaan haltuun kirjoittamalla, lukemalla ja opiskelemalla kirjoittamista. Hyvä kirjoittaja hallitsee erilaiset tekstityypit ja alustat sekä ymmärtää mitä niiltä vaaditaan. Luovan kirjoittamisen opinnoilla, kuten millä tahansa muullakin kirjoittajakoulutuksella, pääsee tänä päivänä pätemään myös työelämässä, vaikka oma ala olisi ihan toinen.
– Aika on kypsä luovalle kirjoittamiselle ja tarinallisuudelle. Kirjoittamisessa on tärkeää vertaispalaute ja yhteisöllisyys, mikä kehittää myös vuorovaikutustaitoja, kertoo Ahlmanin kirjoittajalinjan vastuuopettaja Hanna Hohtari.

Tampereella kirjoittajakoulutuksen tarjonta lisääntyy Oriveden Opiston koulutustoiminnan siirtyessä Tampereelle.

 

Diginatiivin haasteena puhe- ja kirjakielen erot


Asiakirjoittamisessa ja luovassa kirjoittamisessa yhteisenä päämääränä on viestin välittyminen lukijalle. Kun kirjoittajalle kertyy kokemusta eri tyyppisistä teksteistä, ymmärtää hän tekstityyppien vaatimukset ja osaa vaikuttaa tekstin sävyyn.

Peruskoulu tai sitä seuraava opinahjo ei välttämättä enää anna riittävästi valmiuksia työelämässä tarvittavaan kirjoitustaitoon.

– Nuorille diginatiiveille saattaa olla haastavaa hahmottaa suomen puhe- ja kirjakielen eroja ja milloin puhekieliset ilmaukset eivät olekaan sopivia tekstissä. Myös kielenhuollon säännöt muuttuvat ja elävät ajassa. Kielenhuoltokurssien ohella näkisin että lukiossa olisi tarpeen syventää erilaisten jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavien asiatekstien rakenteiden ja tuottamisen opetusta, Hohtari sanoo.

 

Kirjoittaminen on elintärkeä työelämätaito


Kirjoitustaidon käsite on laajentunut sosiaalisen median ja modernin kommunikoinnin myötä. Kun työ on verkossa, korreloi kirjoittamisen sujuvuus työn sujuvuuden kanssa. Kirjoitustaito on elintärkeä työkalu kommunikoidessamme sähköpostilla ja pikaviesteillä sekä tehdessämme raportteja ja muistioita.
– Hyville kirjoittajille on kysyntää ja he erottuvat edukseen työmarkkinoilla. Automaation myötä suorittava työ vähenee ja asiantuntijatyö lisääntyy. Todellisen asiantuntijan tunnistaa siitä, että hän osaa sanallistaa osaamisensa ja oman alansa selkeästi ja ymmärrettävästi, määrittelee toimittaja ja kirjoituskouluttaja Sanna Sevänen, joka on tiedotusopin koulutuksen lisäksi käynyt erilaisia luovan kirjoittajan koulutuksia.

 

Kasva kirjoittajana

 

Kirjoittaminen vaatii ajatusten jäsentämistä, mikä taas kehittää ajattelutaitoja.
– Tekstin pääasiallinen tarkoitus on saada viesti perille, kommunikoida lukijan kanssa.
Silloin pitää miettiä miten asia kerrotaan niin, että lukija ymmärtää, kiinnostuu ja jaksaa jatkaa eteenpäin, sanoo Sevänen. Sanna Seväsen mielestä mikä tahansa kirjoituskoulutus, joka patistaa ajattelemaan ja jalostamaan ajatuksia niin, että vastaanottaja ymmärtää, on hyväksi.

Luovan kirjoittamisen polku valmistaa hyvin siihen, mistä tällä hetkellä monessa yrityksessä on pulaa eli monipuoliseen sisällön tuottamiseen ja sisältömarkkinointiin.
Jatkossa erilaisten tekstityyppien hallinta kasvattaa kirjoittajan itsetuntoa.
Rutinoitunut kirjoittaja käy uuden tekstin kimppuun ennakkoluulottomammin, paperi tai näyttö ei pelota.
– Samalla tulee hioneeksi omia työskentelytaitojaan ja oppii ymmärtämään, millainen on oma tapa tuottaa tekstiä, Sevänen täsmentää.

 

 

26.04.2018

Ahlmanin viheralan vastuuvalmentaja Susanna Koivusalo on Taitaja 2018, Viherrakentaminen-lajin, lajivastaavana

 • 0

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, Taitaja 2018 järjestetään14.-17.5.2018 Tampereella. Taitaja-kilpailu on virallinen ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailu.
Susannan voisi sanoa olevan jo konkari lajivastaavana, eli hän toimii nyt toista kertaa lajivastaavana viherrakentamisen lajissa. Edellisen kerran kilpailujen ollessa Tampereella vuonna 2006, Susanna oli myös lajivastaava. Lisäksi Susanna on toiminut Taitaja-kilpailuissa niin tuomarina kuin valmentajanakin. Viheralan opiskelijamme ovat mukana kilpailun järjestelyissä, toimihenkilöinä sekä koulutusalan esittelijöinä.

Lajikuvauksessa kerrotaan, että viherrakentaminen on tekninen ammattiala, jossa koneiden ja laitteiden lisäksi tärkeänä osana on kasvillisuuden käyttö ja tuntemus. Kilpailutehtävässä voi olla istutuksia, kiveyksiä, portaita sekä monipuolisesti viherrakentamisen erilaisia materiaaleja. Kilpailutehtävä selviää kilpailijoille kisapaikalla.

Taitaja-kilpailuilla on tärkeä rooli ammatillisen koulutuksen ja pedagogiikan kehittämisessä. Opettajan valmennustaitojen kehittymisestä hyötyvät kaikki opiskelijat, eivät vain he, jotka osallistuvat Taitaja-kilpailuihin.

Tärkeää on myös Taitaja-kilpailuissa tehtävä yhteistyö, niin toisten koulutuksen järjestäjien kuin yritystenkin kanssa. Ahlmanin tekemän yhteistyön puutarha- ja viheralan yritysten kanssa on huomattu hyödyttävän oppilaitosta, opiskelijoita ja yhteistyöyrityksiä.

11.04.2018

Suomenkielinen kuvataideopetus palaa Tampereelle Oriveden Opiston myötä

 • 0

Oriveden Opiston maineikas taide- ja pelialan koulutus alkaa elokuussa Tampereella. Ahlmanin kampus tarjoaa muhevan kasvualustan luovalle ajattelulle ja asioiden tekemiselle uudella tavalla. 

 

Oriveden Opiston myötä Ahlman muodostaa laaja-alaisen kulttuurioppilaitoksen, jossa agri-, ruoka-, piha- ja puutarhakulttuuria sekä floristiikkaa täydentävät musiikki, kuvataiteet, luova kirjoittaminen, e-urheilu ja pelinkehitys.

Toiminnan kasvaessa Ahlmanin toimitusjohtaja Timo Jaakkola puhuukin kampuksesta tulevaisuuden osaamispuistona.

–Siirrymme pelikentälle, jossa yhteistyömahdollisuudet myös ulospäin kasvavat. Seuraan mielenkiinnolla, millaisia synergiaetuja, innovaatioita ja ideoita tämä tulevaisuudessa mahdollistaa. Pelipuolen eli eSport-linjan osalta statuksemme tulee vahvistumaan, ja teemme tulevaisuudessa yhteistyötä esimerkiksi urheiluseurojen kanssa, Jaakkola kertoo.

 

Tasokasta kuvataideopetusta ja tulevaisuuden menestystekijöitä

Valokuvataitelija ja taiteen tohtori Juha Suonpään mukaan taiteen ja taideopetuksen tärkeimpiä tehtäviä on kriittinen havainnointi ja ajattelu sekä keskustelunavaukset vaikeidenkin aiheiden suuntaan.

Taiteen tekeminen vaatii aikaa ja kypsymistä eikä siihen ole oikotietä. TAMKin korkea-asteen taideopetuksen muututtua kansainväliseksi on Tampereelle syntynyt lisätilausta suomenkieliselle taideopetukselle.

– Jos korkeatasoinen taidekoulutus tähtää kunnianhimoisesti kansainvälisessä vertailussa kestäviin uusiin teoksiin, edeltää tätä hiljalleen kehittyvä taito nähdä ja tehdä asioita toisin.

Mitä aikaisemmin kypsyminen aloitetaan, sen parempi. Ahlman on tärkeä toimija tuodessaan Tampereelle suomenkielistä kuvataidekoulusta, jonka päälle on hyvä rakentaa jatkopintoja ja kansainvälistä osaamista luovilla aloilla, Suonpää luonnehtii.

Suonpään mukaan toisinajattelu on kaiken luovan toiminnan perusta ja taiteilijan tapa työskennellä. Sama pätee Suomen tulevaisuuteen.

– Olemme pieni kansa, jolla on omaperäinen kulttuuri ja tapa ajatella. Menestyksekkään yritystoiminnan ja elinkeinoelämän perusta on pystyä tekemään asiat toisin kuin muut ja haastaa ympäristöä uusilla, kriittisillä kysymyksillä, Suonpää määrittelee.

 

Toiminta jatkuu, työpaikat ja opetus säilyvät

Ahlmanin kampuksella on positiivinen ja odottava tunnelma. Haku kansanopistolinjoille on käynnissä, samoin uusien opetustilojen saneerauksen loppuunsaattaminen.

– Esimerkiksi taideopetuksen tilat ovat sitä luokkaa, ettei tälle kouluasteelle helposti löydy parempaa mistään, Jaakkola lupaa.

Kun päätös Oriveden Opiston siirtymisestä Tampereelle tehtiin, päätettiin samalla työpaikkojen säilymisestä, opiston tulevaisuuden turvaamisesta sekä opetuksen ja toiminnan kehittämisestä.

– Oriveden Opiston maineikas toiminta jatkuu nyt täällä Tampereella entistä ehompana samojen kouluttajien toimesta, kertoo Jaakkola.  

Iso muutos aikaisempaan on Ahlmanin toiminnan muuttuminen ympärivuotiseksi Oriveden Opiston kesäkurssien myötä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Ravintola Annan, tilapuodin ja kahvilan kesäaukioloa.

– Saamme kampukselle aktiivista toimintaa, jonka toivon houkuttelevan myös tamperelaisia ja lähialueiden ihmisiä. Ravintolan yhteyteen valmistuu kevään aikana myös 60 neliön lasiterassi, johon voi poiketa myös kävely- tai pyörälenkiltä, vinkkaa Timo Jaakkola.

 

 

 

 

 

10.04.2018

Uudistunut retkiruokaopas houkuttelee luontoon syömään - ohjeilla pärjää myös aloittelija

 • 0

Partiolaisten retkiruokaoppaan uudistunut versio antaa eväät lähteä ulos nauttimaan yhteisistä ruokahetkistä ja opastaa retkeilijää kestäviin valintoihin. Ahlmanin sekä partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien yhteistyössä päivittämän oppaan retkiruokailuvinkit ja reseptit löytyvät jatkossa retkeilijöiden suosimalta Metsähallituksen Luontoon.fi-sivustolta.

Alun perin vuonna 2002 paperisena tuotettu Retkiruokaopas julkaistiin nyt sisällöltään uudistettuna verkkoversiona. Ohjeet on nivottu osaksi retkeilijöiden suosimaa Luontoon.fi-verkkopalvelun Retkeilijän ABC -osiota www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka, josta oppaan voi myös halutessaan tulostaa mukaan kahdessa osassa: retkiruoan yleisohjeet ja retkiruokaohjeita.

– Luontoon.fi-sivustosta löytyi hyvä uusi koti partiolaisten retkiruokaoppaalle. Näin opas on suuremman yleisön ulottuvilla ja työ hyödyttää useampia retkeilijöitä ja tuo samalla näkyvyyttä myös partiolaisten hienolle toiminnalle, iloitsee oppaan uudistamishanketta koordinoinut Eeva Ylinen Ahlmanilta.

Retkiruokaoppaan uudistamisesta vastasi Ahlman ja mukaan suunnitteluun saatiin Suomen Partiolaiset. Agronomi ja kotitalousopettaja Niina Mayer tuotti oppaan sisällöt ja partiolippukunta Vesilahden Valkohännät Jaana Marttilan johdolla osallistui reseptien testaamiseen käytännössä. Oppaan uudistamistyön rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Retkiruokaopas neuvoo kestäviin valintoihin

Uudistetussa oppaassa on aikaisempaa vahvemmin huomioitu kestävän kehityksen näkökulma ja satokausiajattelu, sekä tuotu esille ruoan alkuperään ja reittiin liittyvää tietoa.

– Olemme Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeessa tehneet yhteistyötä Vesilahden Valkohännät -lippukunnan kanssa, jotta lähiruokaa saataisiin enemmän mukaan ja esille partiotoimintaan, kertoo Ylinen.

Retkiruokaoppaan resepteissä suositaankin nyt mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja vinkataan, kuinka retkeilijä voi valinnoillaan kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä.

– Halusimme tuoda oppaaseen myös enemmän perustietoa kuivaamisesta ja muusta säilönnästä. Taidot auttavat retkeilijää ottamaan itse huomioon tulevien retkien ruokailut jo sesonkien aikana, jolloin lähellä tuotettuja raaka-aineita on tarjolla ja ne ovat myös edullisimmillaan. Näin retkelläkin voidaan syödä itse puhtaista kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, kertoo Ylinen.

Uudessa oppaassa on reseptejä aikaisempaa runsaammin, noin 30 sivun verran. Lisäksi oppaassa on paljon tietoa retkiruoan suunnittelusta, ateriarytmistä ja energiantarpeesta sekä hygieniasta, juomavedestä, välineistä, jätehuollosta ja luonnonantimien hyödyntämisestä.

Lisätietoja:

 • kehittämispäällikkö Eeva Ylinen, Ahlman, p. 0400 805 839, eeva.ylinen(at)ahlman.fi
 • agronomi, kotitalousopettaja Niina Mayer, p. 040 865 7232, mayer.niina(at)gmail.com
 • Jaana Marttila, partiolippukunta Vesilahden Valkohännät, p. 040 744 0240, marttila(at)hotmail.com
 • metsäkoordinaattori Jaakko Nippala, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry 040 451 9131, jaakko.nippala(at)partio.fi
 • lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen(at)mmm.fi

Partiolaisten Retkiruokaopas Luontoon.fi-sivustolla
www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka

15.03.2018

Ahlmanin suomenkarjan elävä geenipankki täyttää 10 vuotta

 • 0

Ahlmanin pääasiassa länsisuomenkarjasta koostuva geenipankkikarja on auttanut eläintenhoidon opetuksessa ja tuottanut huippulaadukasta raaka-ainetta Ahlmanin oman meijerin ja ravintolan tarpeisiin jo 10 vuotta Tampereella. Geneettisesti arvokas karja tuo elävän maaseudun kaupunkiin laiduntamalla kesäisin tiiviin asuinalueen tuntumassa vain viisi kilometriä Tampereen keskustasta.

Virallisesti geenipankkikarja perustettiin Ahlmanin navettaan 17.3.2008, jolloin Sukevan lakkautetun vankilan navetasta siirrettiin Ahlmanin navettaan 37 länsi- ja itäsuomenkarjan eläintä. Tällä hetkellä Ahlmanilla on 41 lypsävää, joissa on 30 länsisuomenkarjan, 9 itäsuomenkarjan ja kaksi pohjoissuomenkarjan lehmää. Lisäksi navetassa on nuorkarjaa 44 yksilöä. Rotujen elinvoimaisuus on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokasta, myös luonnon monimuotoisuuden kannalta merkityksellistä. Yksi tapa säilyttää arvokkaat sukulinjat on säilyttää ne elävänä tuotannossa maatiloilla sekä erikoistuneilla geenipankkitiloilla, joilla ylläpidetään hyvinkin erityyppisiä karjasukuja. Alkuperäisrotujen geenejä pakastetaan myös pitkäaikaissäilytykseen. Eläingeenivarojen säilytysohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus Luke.

Suomenkarjan pitkä sopeutuminen pohjoisiin olosuhteisiin on tuonut niiden lihaan ja maitoon hienoja ominaisuuksia. Suomenkarjan maidossa on melko runsaasti valkuaista ja rasvaa, ja se juoksettuu hyvin, ja sopii siten erinomaisesti juustojen ja hapanmaitotuotteiden valmistukseen. Ahlmanilla on erinomaisia kokemuksia suomenkarjan maidon jalostamisesta arvostetuiksi tuotteiksi. Suomenkarjan lihaa on myös tutkittu mureus- ja aistinvaraisin kokein. Tutkimuksissa on todettu, että se on kaikilla laatumittareilla mitattuna yhtä laadukasta kuin niin kutsuttujen pihvikarjarotujen liha. Suomenkarjan lihassa hyvän pehmeän rasvan osuus on isompi ja epäterveellisen kovan rasvan osuus on pienempi suhteessa muihin rotuihin.

Ahlmanilla on käynnistynyt myös kaksivuotinen Kasvua suomenkarjasta -kehittämishanke, jonka tavoitteena on verkostoida suomenkarjatilalliset ja jatkojalostajat. Tarkoitus on edistää suomenkarja-tuotteiden kehitystyötä ja pääsyä markkinoille muodostamalla paikallisia lyhyitä toimitusketjuja. Tavoitteena ovat laadukkaat suomenkarjasta saatavat tuotteet määrällisen tuotoksen maksimoimisen sijaan. Hankkeessa myös brändätään suomenkarja valtakunnallisesti. Samalla saadaan suomenkarjasta saatavien tuotteiden hyvät ominaisuudet tutummiksi kuluttajille.

Lisätietoja:

Riitta Niiranen                                                                                                                           
Projektipäällikkö                                                                         
Kasvua suomenkarjasta  -kehittämishanke                            
Nautakarjatalous kuntoon -koulutushanke                           
0505 707 505 riitta.niiranen@ahlman.fi

Harri Ala-Kapee
Maatilamestari
040 758 6658
harri.ala-kapee@ahlman.fi

« Edelliset 10