Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Oriveden Opiston musiikkilinja siirtyy Tampereelle

Musiikin opiskelu laajentaa kirjaimellisesti sekä harrastajan että ammattimuusikon urasta haaveilevan skaalaa. Vuoden kestävän musiikkilinjan ensisijaisena kohderyhmänä ovat musiikin ammattiopintoja suunnittelevat.

– Linjalla on yhtä lailla annettavaa puoliammattimaisesti keikkaileville harrastajamuusikoille ja esimerkiksi biisintekijöille ja säveltäjille, jotka haluavat nostaa tekemisen tason pöytälaatikosta stagelle, koulutuspäällikkö Sami Kainulainen kertoo.

Linja tarjoaa intensiivisen ja luovan ympäristön, jossa musiikin opiskeluun ja tekemiseen voi keskittyä täysipäiväisesti. Opintoja ei rajoita musiikkityyli, instrumentti tai vastakkainasettelu teorian ja käytännön kesken.

Monipuolisen opintokokonaisuuden osa-alueet täydentävät toisiaan. Vuosi sisältää yhteissoittoa, instrumenttitaitoja, musiikin tuntemusta, musiikkiteknologiaa, säveltämistä ja biisintekoa.
– Musiikkia lähestytään monesta kulmasta, mukana ovat niin barokki, EDM kuin latinalaisamerikkalaiset rytmit unohtamatta perinteistä popin, rockin ja jazzin kolminaisuutta, listaa Kainulainen.

Opiskelijat valitaan pääsykokeella.
– Opinnot eivät sovi ihan aloittelijoille, mutta hyvää alkuun päässeille luvassa on hieno ja laaja-alainen kokonaisuus, joka on sovellettavissa kaikkeen musiikin parissa tekemiseen, Kainulainen luonnehtii.

 

Syksyllä toiminnan aloituksesta 40 vuotta

Oriveden Opiston musiikkilinjan toiminta alkoi vuonna 1978. Samoihin aikoihin suomalainen musiikki alkoi saada näkyvyyttä myös ulkomailla. Syksyllä 40 vuotta toimineelta musiikkilinjalta on ponnistanut vuosien saatossa musiikin kovia ammattilaisia

Moni opiston käynyt on päätynyt ammattilaisuralle niin esiintyvinä taiteilijoina, biisintekijöinä ja tuottajina kuin opettajinakin. Esimerkkeinä jazzkitaravelho Teemu Viinikainen, jazzrumpali Teppo Mäkynen, Aikakoneen Sani sekä musiikkilinjan opettajanakin toiminut muusikko ja kapellimestari Jukka Iisakkila.

 

Yhteisöllinen musiikkilinja ponnahduslautana ammattiin

Reetta Taavilalle musiikkilinjalla lukion jälkeen vietetty vuosi antoi itseluottamusta ja kehitti musikaalisia taitoja. Monipuolisen kurssitarjonnan ja ammattitaitoisen opetuksen ohella parasta antia oli linjan tuoma yhteisöllisyys.
– Tiivis vuosi yhdessä samalle asialle omistautuneiden ihmisten kanssa synnyttää luovien projektien lisäksi elinikäistä ystävyyttä. Opisto vahvisti myös sen, että halusin musiikin olevan suuressa roolissa tulevassa ammatissani, kertoo Taavila, joka jatkoi opistolta musiikkipedagogiikan ja musiikkikasvatuksen opintoihin ja toimii nyt pianonsoiton opettajana Virta-opistolla Imatralla.

 

Tampereella yhteistyömahdollisuudet monipuolistuvat

Tampereelle siirtyminen mahdollistaa aiempaa tiiviimmän yhteistyön Tampereen konservatorion, musiikkiopistojen, Tampereen seudun kuorojen ja kulttuurilaitosten sekä TAMK:n kanssa.

Kainulaisen mukaan musiikki on monelle yksilötasolla merkittävä ilmaisukeino ja tapa olla olemassa. Yhteisön ja yhteiskunnan tasolla musiikki osana muuta kulttuuria on myös taloudellisesti merkittävä osa markkinoita.
– Musiikin kuluttaminen on yhteisöllisimmästä ja ekologisimmasta päästä oleva tapa pitää talouden mekanismeja ja verotuloin tuettuja palveluja käynnissä, toteaa Kainulainen.

Oriveden Opiston musiikkilinjan syyslukukausi alkaa 14.8.