innerftlogo
  • fb1
  • fb1
  • in
  • yotube

Uutiset

 

11.04.2018

Suomenkielinen kuvataideopetus palaa Tampereelle Oriveden Opiston myötä

  • 0

Oriveden Opiston maineikas taide- ja pelialan koulutus alkaa elokuussa Tampereella. Ahlmanin kampus tarjoaa muhevan kasvualustan luovalle ajattelulle ja asioiden tekemiselle uudella tavalla. 

 

Oriveden Opiston myötä Ahlman muodostaa laaja-alaisen kulttuurioppilaitoksen, jossa agri-, ruoka-, piha- ja puutarhakulttuuria sekä floristiikkaa täydentävät musiikki, kuvataiteet, luova kirjoittaminen, e-urheilu ja pelinkehitys.

Toiminnan kasvaessa Ahlmanin toimitusjohtaja Timo Jaakkola puhuukin kampuksesta tulevaisuuden osaamispuistona.

–Siirrymme pelikentälle, jossa yhteistyömahdollisuudet myös ulospäin kasvavat. Seuraan mielenkiinnolla, millaisia synergiaetuja, innovaatioita ja ideoita tämä tulevaisuudessa mahdollistaa. Pelipuolen eli eSport-linjan osalta statuksemme tulee vahvistumaan, ja teemme tulevaisuudessa yhteistyötä esimerkiksi urheiluseurojen kanssa, Jaakkola kertoo.

 

Tasokasta kuvataideopetusta ja tulevaisuuden menestystekijöitä

Valokuvataitelija ja taiteen tohtori Juha Suonpään mukaan taiteen ja taideopetuksen tärkeimpiä tehtäviä on kriittinen havainnointi ja ajattelu sekä keskustelunavaukset vaikeidenkin aiheiden suuntaan.

Taiteen tekeminen vaatii aikaa ja kypsymistä eikä siihen ole oikotietä. TAMKin korkea-asteen taideopetuksen muututtua kansainväliseksi on Tampereelle syntynyt lisätilausta suomenkieliselle taideopetukselle.

– Jos korkeatasoinen taidekoulutus tähtää kunnianhimoisesti kansainvälisessä vertailussa kestäviin uusiin teoksiin, edeltää tätä hiljalleen kehittyvä taito nähdä ja tehdä asioita toisin.

Mitä aikaisemmin kypsyminen aloitetaan, sen parempi. Ahlman on tärkeä toimija tuodessaan Tampereelle suomenkielistä kuvataidekoulusta, jonka päälle on hyvä rakentaa jatkopintoja ja kansainvälistä osaamista luovilla aloilla, Suonpää luonnehtii.

Suonpään mukaan toisinajattelu on kaiken luovan toiminnan perusta ja taiteilijan tapa työskennellä. Sama pätee Suomen tulevaisuuteen.

– Olemme pieni kansa, jolla on omaperäinen kulttuuri ja tapa ajatella. Menestyksekkään yritystoiminnan ja elinkeinoelämän perusta on pystyä tekemään asiat toisin kuin muut ja haastaa ympäristöä uusilla, kriittisillä kysymyksillä, Suonpää määrittelee.

 

Toiminta jatkuu, työpaikat ja opetus säilyvät

Ahlmanin kampuksella on positiivinen ja odottava tunnelma. Haku kansanopistolinjoille on käynnissä, samoin uusien opetustilojen saneerauksen loppuunsaattaminen.

– Esimerkiksi taideopetuksen tilat ovat sitä luokkaa, ettei tälle kouluasteelle helposti löydy parempaa mistään, Jaakkola lupaa.

Kun päätös Oriveden Opiston siirtymisestä Tampereelle tehtiin, päätettiin samalla työpaikkojen säilymisestä, opiston tulevaisuuden turvaamisesta sekä opetuksen ja toiminnan kehittämisestä.

– Oriveden Opiston maineikas toiminta jatkuu nyt täällä Tampereella entistä ehompana samojen kouluttajien toimesta, kertoo Jaakkola.  

Iso muutos aikaisempaan on Ahlmanin toiminnan muuttuminen ympärivuotiseksi Oriveden Opiston kesäkurssien myötä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Ravintola Annan, tilapuodin ja kahvilan kesäaukioloa.

– Saamme kampukselle aktiivista toimintaa, jonka toivon houkuttelevan myös tamperelaisia ja lähialueiden ihmisiä. Ravintolan yhteyteen valmistuu kevään aikana myös 60 neliön lasiterassi, johon voi poiketa myös kävely- tai pyörälenkiltä, vinkkaa Timo Jaakkola.

 

 

 

 

 

0 kommenttia
10.04.2018

Uudistunut retkiruokaopas houkuttelee luontoon syömään - ohjeilla pärjää myös aloittelija

  • 0

Partiolaisten retkiruokaoppaan uudistunut versio antaa eväät lähteä ulos nauttimaan yhteisistä ruokahetkistä ja opastaa retkeilijää kestäviin valintoihin. Ahlmanin sekä partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien yhteistyössä päivittämän oppaan retkiruokailuvinkit ja reseptit löytyvät jatkossa retkeilijöiden suosimalta Metsähallituksen Luontoon.fi-sivustolta.

Alun perin vuonna 2002 paperisena tuotettu Retkiruokaopas julkaistiin nyt sisällöltään uudistettuna verkkoversiona. Ohjeet on nivottu osaksi retkeilijöiden suosimaa Luontoon.fi-verkkopalvelun Retkeilijän ABC -osiota www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka, josta oppaan voi myös halutessaan tulostaa mukaan kahdessa osassa: retkiruoan yleisohjeet ja retkiruokaohjeita.

– Luontoon.fi-sivustosta löytyi hyvä uusi koti partiolaisten retkiruokaoppaalle. Näin opas on suuremman yleisön ulottuvilla ja työ hyödyttää useampia retkeilijöitä ja tuo samalla näkyvyyttä myös partiolaisten hienolle toiminnalle, iloitsee oppaan uudistamishanketta koordinoinut Eeva Ylinen Ahlmanilta.

Retkiruokaoppaan uudistamisesta vastasi Ahlman ja mukaan suunnitteluun saatiin Suomen Partiolaiset. Agronomi ja kotitalousopettaja Niina Mayer tuotti oppaan sisällöt ja partiolippukunta Vesilahden Valkohännät Jaana Marttilan johdolla osallistui reseptien testaamiseen käytännössä. Oppaan uudistamistyön rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Retkiruokaopas neuvoo kestäviin valintoihin

Uudistetussa oppaassa on aikaisempaa vahvemmin huomioitu kestävän kehityksen näkökulma ja satokausiajattelu, sekä tuotu esille ruoan alkuperään ja reittiin liittyvää tietoa.

– Olemme Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeessa tehneet yhteistyötä Vesilahden Valkohännät -lippukunnan kanssa, jotta lähiruokaa saataisiin enemmän mukaan ja esille partiotoimintaan, kertoo Ylinen.

Retkiruokaoppaan resepteissä suositaankin nyt mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettuja raaka-aineita ja vinkataan, kuinka retkeilijä voi valinnoillaan kuormittaa mahdollisimman vähän ympäristöä.

– Halusimme tuoda oppaaseen myös enemmän perustietoa kuivaamisesta ja muusta säilönnästä. Taidot auttavat retkeilijää ottamaan itse huomioon tulevien retkien ruokailut jo sesonkien aikana, jolloin lähellä tuotettuja raaka-aineita on tarjolla ja ne ovat myös edullisimmillaan. Näin retkelläkin voidaan syödä itse puhtaista kotimaisista raaka-aineista valmistettua ruokaa, kertoo Ylinen.

Uudessa oppaassa on reseptejä aikaisempaa runsaammin, noin 30 sivun verran. Lisäksi oppaassa on paljon tietoa retkiruoan suunnittelusta, ateriarytmistä ja energiantarpeesta sekä hygieniasta, juomavedestä, välineistä, jätehuollosta ja luonnonantimien hyödyntämisestä.

Lisätietoja:

  • kehittämispäällikkö Eeva Ylinen, Ahlman, p. 0400 805 839, eeva.ylinen(at)ahlman.fi
  • agronomi, kotitalousopettaja Niina Mayer, p. 040 865 7232, mayer.niina(at)gmail.com
  • Jaana Marttila, partiolippukunta Vesilahden Valkohännät, p. 040 744 0240, marttila(at)hotmail.com
  • metsäkoordinaattori Jaakko Nippala, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry 040 451 9131, jaakko.nippala(at)partio.fi
  • lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen(at)mmm.fi

Partiolaisten Retkiruokaopas Luontoon.fi-sivustolla
www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka

0 kommenttia
15.03.2018

Ahlmanin suomenkarjan elävä geenipankki täyttää 10 vuotta

  • 0

Ahlmanin pääasiassa länsisuomenkarjasta koostuva geenipankkikarja on auttanut eläintenhoidon opetuksessa ja tuottanut huippulaadukasta raaka-ainetta Ahlmanin oman meijerin ja ravintolan tarpeisiin jo 10 vuotta Tampereella. Geneettisesti arvokas karja tuo elävän maaseudun kaupunkiin laiduntamalla kesäisin tiiviin asuinalueen tuntumassa vain viisi kilometriä Tampereen keskustasta.

Virallisesti geenipankkikarja perustettiin Ahlmanin navettaan 17.3.2008, jolloin Sukevan lakkautetun vankilan navetasta siirrettiin Ahlmanin navettaan 37 länsi- ja itäsuomenkarjan eläintä. Tällä hetkellä Ahlmanilla on 41 lypsävää, joissa on 30 länsisuomenkarjan, 9 itäsuomenkarjan ja kaksi pohjoissuomenkarjan lehmää. Lisäksi navetassa on nuorkarjaa 44 yksilöä. Rotujen elinvoimaisuus on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokasta, myös luonnon monimuotoisuuden kannalta merkityksellistä. Yksi tapa säilyttää arvokkaat sukulinjat on säilyttää ne elävänä tuotannossa maatiloilla sekä erikoistuneilla geenipankkitiloilla, joilla ylläpidetään hyvinkin erityyppisiä karjasukuja. Alkuperäisrotujen geenejä pakastetaan myös pitkäaikaissäilytykseen. Eläingeenivarojen säilytysohjelmaa koordinoi Luonnonvarakeskus Luke.

Suomenkarjan pitkä sopeutuminen pohjoisiin olosuhteisiin on tuonut niiden lihaan ja maitoon hienoja ominaisuuksia. Suomenkarjan maidossa on melko runsaasti valkuaista ja rasvaa, ja se juoksettuu hyvin, ja sopii siten erinomaisesti juustojen ja hapanmaitotuotteiden valmistukseen. Ahlmanilla on erinomaisia kokemuksia suomenkarjan maidon jalostamisesta arvostetuiksi tuotteiksi. Suomenkarjan lihaa on myös tutkittu mureus- ja aistinvaraisin kokein. Tutkimuksissa on todettu, että se on kaikilla laatumittareilla mitattuna yhtä laadukasta kuin niin kutsuttujen pihvikarjarotujen liha. Suomenkarjan lihassa hyvän pehmeän rasvan osuus on isompi ja epäterveellisen kovan rasvan osuus on pienempi suhteessa muihin rotuihin.

Ahlmanilla on käynnistynyt myös kaksivuotinen Kasvua suomenkarjasta -kehittämishanke, jonka tavoitteena on verkostoida suomenkarjatilalliset ja jatkojalostajat. Tarkoitus on edistää suomenkarja-tuotteiden kehitystyötä ja pääsyä markkinoille muodostamalla paikallisia lyhyitä toimitusketjuja. Tavoitteena ovat laadukkaat suomenkarjasta saatavat tuotteet määrällisen tuotoksen maksimoimisen sijaan. Hankkeessa myös brändätään suomenkarja valtakunnallisesti. Samalla saadaan suomenkarjasta saatavien tuotteiden hyvät ominaisuudet tutummiksi kuluttajille.

Lisätietoja:

Riitta Niiranen                                                                                                                           
Projektipäällikkö                                                                         
Kasvua suomenkarjasta  -kehittämishanke                            
Nautakarjatalous kuntoon -koulutushanke                           
0505 707 505 riitta.niiranen@ahlman.fi

Harri Ala-Kapee
Maatilamestari
040 758 6658
harri.ala-kapee@ahlman.fi

0 kommenttia
26.02.2018

Ahlman mukaan Pirkanmaan matkailun kehittämiseen

  • 0

Ahlman on mukana kehittämässä Pirkanmaan matkailuyrittäjien verkostoa. Helmikuussa aloittaneessa hankkeessa verkostoidaan yrittäjiä ja haetaan yhtenäisyyttä sekä näkyvyyttä kotimaan markkinoille. Tiistaina 20.2. järjestettiin Pirkkalan Rantaniityn Juhlatalossa Pure Pirkanmaa - Yritykset edellä -kehittämishankkeen aloitustilaisuus. Tilaisuuteen osallistui matkailualan yrityksiä ympäri Pirkanmaata.

Pure Pirkanmaa – Yritykset edellä eli tuttavallisemmin PuPi-hanke on maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettu kaksivuotinen kehittämishanke, jota Ahlman toteuttaa yhteistyössä Pirkanmaan matkailu ry:n kanssa. Keskeisinä tavoitteina ovat Pirkanmaan matkailuun liittyvien mikroyritysten toiminnan kehittäminen, alueellisen yhteistyön rakentaminen ja vakiinnuttaminen sekä reittien kartoitus. Käytännössä maakunnan matkailulle haetaan yhtenäisyyttä ja näkyvyyttä kotimaan markkinoilla. Hankkeella pyritään lisäämään kiinnostusta alueen matkailuun, lisäämään palveluiden saatavuutta ja laatua sekä kehittämään yritysten välistä yhteistyötä. Maakunnallista kehittämisyhteistyötä rakennetaan yhdessä matkailuyhdistysten sekä muiden matkailuun liittyvien organisaatioiden kuten Ekokumppaneiden ja Visit Tampereen kanssa.

Lue koko tiedote.

0 kommenttia
22.02.2018

Haku syksyllä alkaviin ammatillisiin koulutuksiin on käynnissä!

  • 0

HAE PERUSTUTKINTOON

Yhteishaun kautta lukiopohjaiseen ammatilliseen perustutkintoon 20.2. – 13.3.2018, jos olet suorittanut

  • lukion oppimäärän TAI
  • lukiota vastaavan koulutuksen ulkomailla – sinut voidaan valita lukiopohjaiseen ammatilliseen koulutukseen harkintaan perustuvan valinnan kautta

Suoraan oppilaitokseen 20.2. – 31.3.2018, jos sinulla on jokin seuraava

  • aikaisempi ammatillinen perustutkinto
  • muu perusopetuksen jälkeen suoritettu ammatillinen tutkinto
  • korkeakoulututkinto

Voit hakea suoraan oppilaitokseen myös, jos sinulla on peruskoulun oppimäärä suoritettuna ja olet täyttänyt 18 vuotta.

kokki
tarjoilija
matkailupalvelujen tuottaja
vastaanottovirkailija
puutarhuri, kukka- ja puutarhakauppa
puutarhuri, viherala
eläintenhoitaja

HAE AMMATTITUTKINTOON

  • suoraan oppilaitokseen 20.2. – 31.3.2018

eräopas
yrittäjä
tuotantoeläinyrittäjä

0 kommenttia
20.02.2018

Ahlmanilla opiskellaan kohti eSport ammattilaisuutta

  • 0

Ahlmanilla on opiskeltu kilpapelaamista syksytä 2016. Oriveden Opiston eSport -linjalla kehitetään pelitaitojen ja -tietojen lisäksi fyysistä ja henkistä kuntoa ja opiskellaan mm. ravinto-ja hyvinvointiasioita. Linjalla opiskelee tällä hetkellä parisenkymmentä opiskelijaa, joilla on tavoitteet korkealla! Haku ensi elokuussa Tampereella alkavalle linjalle on käynnissä. Hae mukaan!

Katso: Esports set to score big in Finland

0 kommenttia
20.02.2018

Oriveden Opisto goes Tampere

  • 0

Joko kuulit uutiset? Kaikki taideaineiden ja pelialan koulutuksemme siirtyvät kesällä Tampereelle. Perinteikästä, taattua Oriveden Opisto -laatua, uusissa tiloissa.

Kesäkurssien ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä: www.ahlman.fi/kesakurssit

Kansanopistolinjojen haku on avattu: www.ahlman.fi/taide--ja-pelialat

TUTUSTU KOULUTUKSIIN JA HAE MUKAAN!

0 kommenttia
09.02.2018

Ahlman brändää suomenkarjan

  • 0

Ahlmanin Kasvua suomenkarjasta -hanke pyytää tarjouksia suomenkarjan brändäämisestä koko maan alueella. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on brändäystyön lisäksi edistää suomenkarjatuotteiden kehitystyötä ja pääsyä markkinoille muodostamalla paikallisia lyhyitä toimitusketjuja. Tavoitteena ovat laadukkaat suomenkarjasta saatavat tuotteet eläinkohtaisen määrällisen tuotoksen maksimoimisen sijaan. Samalla saadaan suomenkarjasta saatavien tuotteiden hyvät ominaisuudet tutummiksi kuluttajille. Tärkeänä päämääränä on myös verkostoida suomenkarjatilalliset ja jatkojalostajat.

Suomenkarjalle luodaan selkeä brändi, jonka tähtäimenä on rodun säilyttäminen ja kuluttajien arvostuksen ja maksuhalukkuuden lisääminen. Brändäystyö aloitetaan markkinatutkimuksella, jossa selvitetään suomenkarjatuotteiden potentiaalia. Brändi saavutetaan mm. tutkimustietoon perustuvan tuotteiden laadun, juurien, tarinoiden ja kaikkien kestävyyden ulottuvuuksien esiin tuomisella.

Brändiä testataan Pirkanmaalla pienimuotoisella videokampanjalla joko televisiossa tai netissä ja osallistumalla kuluttaja- ja ammattilaismessuille ja -tapahtumiin sekä Pirkanmaalla että valtakunnallisesti. Brändistä ei tehdä aluesidonnaista, vaan hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää valtakunnallisesti.

Lue tästä: tarjouspyyntö

0 kommenttia
11.01.2018

Ilmoittaudu kesäkursseille!

  • 0

Tangoa, afrotanssia, kuoronjohtoa, kirjoituskursseja, piirtämistä ja vaikka mitä! Oriveden Opiston takuuvarmoja suosikkeja ja trendikkäimpiä uutuuksia nyt Tampereella. Kesäkurssien ilmoittautuminen on auki. Tutustu ja ilmoittaudu! Lisätietoja: www.ahlman.fi/kesakurssit

0 kommenttia
20.12.2017

Ammatillinen koulutus uudistuu

  • 0

Ammatillisen koulutuksen reformi uudistaa ammatillista koulutusta merkittävästi muun muassa alla olevalla tavalla. Me olemme valmiina!

  • Jatkuva haku hakeutumisen pääväyläksi – koulutukseen pääsy silloin, kun on tarve
  • Yksi lainsäädäntö – ei raja-aitoja nuorten ja aikuisten välillä
  • Monipuoliset oppimisympäristöt: pulpetista työpaikoille ja tekemällä oppimiseen
  • Opettajuus muuttuu – opettamisesta oppimisen ohjaamiseen/valmentamiseen. Ahlmanilla kehitämme jatkuvan parantamisen periaatteella Oppimisen Kulmakivet -pedagogista malliamme (Opin oppimaan – Opin Tekemällä – Treenaan – Hankin tietoa)
  • Yksi näyttöön perustuva tapa suorittaa tutkinto: luovutaan nykyisistä tutkinnon suorittamistavoista eli ammatillisesta peruskoulutuksesta
    sekä näyttötutkintojärjestelmästä nykymuodossaan
  • Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma kaikille (HOKS)
  • Tutkinnon suorittamiseen kuluva aika riippuu tutkinnon suorittajan aiemmasta osaamisesta ja oppimiskyvystä sekä siitä, miten opintopolku on hänelle rakennettu. --> Yksilölliset, joustavat opintopolut, tarvittavaan osaamiseen keskittyminen
  • Työpaikalla järjestettävät koulutusmuodot, koulutussopimus (entinen työssäoppimissopimus) ja oppisopimus
0 kommenttia
« Edelliset 10