innerftlogo
  • fb1
  • fb1
  • in
  • yotube

Uutiset

 

07.11.2018

AHLMANIN RAAKAMAIDON MYYNTI ON TOISTAISEKSI KESKEYTETTY

Tiedote 7.11.2018

Ahlmanin raakamaidon myynti maitobaarin kautta on toistaiseksi keskeytetty, sillä nuorkarjasta otetusta omavalvontanäytteestä on löytynyt STEC-bakteeria. Lypsävistä lehmistä kyseistä bakteeria ei ole todettu eikä sitä ole havaittu myöskään maitonäytteissä. STEC kuten kaikki muutkin terveydelle haitalliset mikrobit tuhoutuvat pastöroinnin yhteydessä. Ahlmanin meijerituotteisiin käytettävä maito pastöroidaan aina ja niiden valmistus ja myynti jatkuvat normaalisti. Pastöroituja tuotteita on turvallista käyttää.

Raakamaitoa yli 2500 litraa vuodessa myyviä tuottajia velvoitetaan omavalvontaan, jota olemme noudattaneet suunnitelman mukaisesti. Maidosta on otettu omavalvontanäytteet kolme kertaa vuodessa ja näytteistä tutkitaan aina terveydelle haitalliset shigatoksiinia tuottavaa E. Coli (STEC), listeria ja kampylobakteeri. Lisäksi kerran vuodessa pitää ottaa koko karjasta lantanäytteet (10 eläintä/näyte), joista tutkitaan STEC ja salmonella.

Lantanäytteenotto pitää ajoittaa heinäkuun alun ja marraskuun lopun väliselle ajalle. Koska nuorkarjamme laiduntaa perinnebiotoopeilla myöhään syksyyn, näytteet voidaan ottaa vasta lokakuussa. Aiemmin kaikki näytteet ovat olleet puhtaita, mutta nyt kahdesta lokakuun lopussa nuorkarjanavetasta otetusta lantanäytteestä löytyi STEC-bakteeria. Lehmänavetasta STEC:iä ei ole todettu eikä sitä ole havaittu myöskään maitonäytteissä.

Raakamaitoasetus kieltää käsittelemättömän maidon myynnin tilalta, jolta on löydetty STEC-bakteeri. Maidon myynti saadaan aloittaa uudelleen vasta, kun on tehty yhteistyössä kunnaneläinlääkärin kanssa riskinhallintasuunnitelma ja kolme kahden kuukauden välein otettua ympäristönäytettä on todettu puhtaiksi. Vähintään kaksi näistä näytteistä pitää asetuksen mukaan ottaa heinäkuun ja marraskuun välisenä aikana eli parhaimmillaankin, näytteiden ollessa puhtaita, raakamaidon myynti voisi alkaa uudelleen noin vuoden kuluttua.

Lisätietoja antaa toimitusjohtaja Timo Jaakkola, p. 0400 732 145, s-posti: timo.jaakkola@ahlman.fi